Home

Achtergrond

Prijzen eurolanden 3,1 procent hoger

De prijzen in eurolanden waren in december gemiddeld 3,1 procent hoger dan een jaar eerder.

Europees statistisch bureau Eurostat heeft dat vandaag gemeld. De inflatie in december bleef daarmee gelijk aan die van november, het hoogste peil sinds mei 2001. In juli vorig jaar was het prijsverschil nog 1,8 procent. Daarna liep de inflatie snel op, tot 2,1 procent in september en 3,1 procent in november.

De inflatie komt volgens recent Eurostat-onderzoek vooral door duurdere brandstof en landbouwgrondstoffen als graan. Nederland heeft de laatste tijd een van de laagste inflatiecijfers van de landen met de euro.

De Europese Centrale Bank (ECB) is al enige tijd bezorgd over de hoge inflatie. Het probeert die iets onder de 2,0 procent te houden. De bank kan daartoe de rente verhogen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.