Home

Achtergrond 151 x bekeken

Premier vindt rijkslogo wel degelijk nieuw

Premier Jan Peter Balkenende weerspreekt de kritiek dat het kabinet ten onrechte 60.000 euro heeft betaald voor een nieuw logo voor de rijksoverheid.

Het ontwerpbureau kwam weliswaar aanzetten met een logo dat het ministerie van Algemene Zaken momenteel al gebruikt, maar volgens Balkenende betaalt de overheid niet enkel voor het plaatje.

Het nieuwe rijkslogo zal bijvoorbeeld ook voorkomen in de huisstijl van alle ministeries en hun uitvoerende instanties. Dat heeft de minister-president vandaag geantwoord op vragen van de SP-fractie in de Tweede Kamer.

"Daarnaast dient opgemerkt dat het logo als zodanig geen bestaand logo is. Het gekozen logo is een stilering van het Rijkswapen'', aldus de premier. Hij erkent dat dezelfde stilering al wordt gebruikt in het logo van zijn eigen departement, maar spreekt desondanks tegen dat het daarmee een bestaand logo is.

Het algemene logo voor de rijksoverheid werd eind december door Balkenende gepresenteerd en is geleverd door ontwerpbureau Dumbar. Datzelfde bureau ontwierp eerder een soortgelijk logo voor Algemene Zaken. Daarop ontstond de kritiek dat het kabinet tweemaal heeft betaald voor hetzelfde plaatje.

De premier is het daar dus niet mee eens en noemt de 60.000 euro die voor het rijkslogo is betaald "een zeer billijke, markttechnisch zelfs, gunstige prijs''. Voor het geld zijn alle gebruiksrechten afgekocht.

Vijf ontwerpbureaus hebben vorig jaar een gooi gedaan naar de opdracht. De vier bedrijven die tevergeefs een poging waagden, hebben elk een vergoeding van 10.000 euro gekregen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.