Home

Achtergrond 161 x bekeken

Premier: euro niet op agenda economische minitop

Premier Jan Peter Balkenende is ervan overtuigd dat er volgende week tijdens de minitop van Groot-Brittannië, Frankrijk, Italië en Duitsland over de toestand van de wereldeconomie niet over de euro wordt gesproken.

In de Tweede Kamer zei Balkenende vandaag dat hij dat recent nog gecontroleerd heeft bij de Italiaanse premier Romano Prodi en bij de adviseurs van de Britse premier Gordon Brown, de initiatiefnemer van de minitop. D66-leider Alexander Pechtold had om opheldering gevraagd uit vrees voor politieke bemoeienis met de waarde van de Europese munt.

Balkenende benadrukte dat voor Nederland de onafhankelijkheid van de Europese Centrale Bank buiten kijf staat en dat "politieke infiltratie'' daarbij niet past.

Voor alle zekerheid zal Balkenende later deze week in een gesprek met Brown, tijdens het World Economic Forum in het Zwitserse Davos, de gevoelens vanuit de Kamer nog eens overbrengen.

De minitop vindt op dinsdag 29 januari plaats in Londen. Naast Brown en Prodi zijn de Franse president Nicolas Sarkozy, de Duitse bondskanselier Angela Merkel en voorzitter Jose Manuel Barroso van de Europese Commissie aanwezig. Andere leiders zijn niet uitgenodigd. Het overleg loopt vooruit op de top van alle regeringsleiders in de EU half maart in Brussel. Volgens Balkenende komen tijdens de bespreking onderwerpen als de internationale financiële markten en hedgefondsen aan de orde.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.