Home

Achtergrond 158 x bekeken

Premier: Ik verzet me tegen nodeloos kwetsen

Premier Jan Peter Balkenende waarschuwt dat in de discussie over de Koranfilm van Geert Wilders geen levensovertuigingen en bevolkingsgroepen nodeloos mogen worden gekwetst.

"Daartegen zullen wij ons als kabinet altijd verzetten'', zei Balkenende vandaag na afloop van de ministerraad. Hij constateerde dat Nederland tradities hoog te houden heeft als het gaat om respect, tolerantie en verdraagzaamheid. Tegelijk wees de minister-president ook op de vrijheid van meningsuiting en godsdienst.

PVV-leider Wilders heeft aangekondigd dat de film zijn mening zal verbeelden dat de Koran een fascistisch boek is dat aanzet tot geweld. De Koranfilm is nog niet verschenen, maar volgens Balkenende leven er in binnen- en buitenland grote zorgen dat de inhoud kwetsend kan zijn en risico's kan opleveren voor de veiligheid en economie.

De publiciteit over de film leidt nu al tot heftige reacties die over en weer als "kwetsend en bedreigend'' kunnen worden ervaren, zei de premier. De verantwoordelijkheid voor de inhoud van de film ligt volgens hem bij Wilders. "Het is de taak van het kabinet om oog te hebben voor de gevolgen die zouden kunnen optreden'', zei Balkenende.

"Als premier moet ik staan voor de vrijheden in dit land. Maar ik heb ook te maken met verdraagzaamheid, tolerantie en verantwoordelijkheid. Het is aan Wilders om te kijken wat hij daarmee doet'', zei hij. Een film op voorhand verbieden, kan niet.

De premier maakte duidelijk dat degenen die zich aangesproken voelen door Wilders in hun reactie ook hun verantwoordelijkheid moeten nemen. Als de ene kwetsende opmerking zou leiden tot een overreactie van de andere kant, is dat "een verschraling van de beschaving waarin we leven''.

Het kabinet bereidt zich ondertussen voor op de mogelijke gevolgen van de film. Zo worden instellingen en ambassades in binnen- en buitenland voortdurend op de hoogte gehouden. Minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) heeft van ambassades en ondernemingen in het buitenland signalen ontvangen dat de film mogelijk heftige reacties zal losmaken, zei de premier.

Het is nog niet bekend wanneer de film uitkomt. Wilders spreekt geruchten tegen dat dat volgende week vandaag gebeurt. Balkenende zei niet te weten wanneer de film verschijnt.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.