Home

Achtergrond 387 x bekeken

Pootgoedexport loopt iets achter bij vorig seizoen

Jacob Mossel (links) helpt akkerbouwer Jan Dijkstra in Aduarderzijl met sorteren van pootgoed.

De aardappelsector heeft eind vorig jaar iets minder pootgoed uitgevoerd dan in 2006. De export tot en met december kwam op 275.455 ton. Dat is bijna 4.000 ton (1,4 procent) minder dan in 2006. Foto Jan Bouwman

Een monteur plaatst een frame in de nieuwe mestzak die zojuist is geplaatst bij akkerbouwer en loonwerker Adriaan Sandee. Vandaag was een ploeg van 35 man in de weer met de nieuwe opbergzak van 2.500 kuub. De zak was nog maar nauwelijks geplaatst of de eerste vrachtwagens reden al aan om hem, tegen vergoeding, te vullen. Sandee had al drie net zulke zakken liggen, zodat hij nu capaciteit heeft voor 10.000 kuub mest. Om de gewenste gehaltes te krijgen voor de akkerbouw, mengt Sandee varkens- met rundveemest en eventueel extra mineralen. "Ik gebruik het mengsel zelf, maar in de regio is er ook veel vraag naar." Foto Koos van der Spek

Voor akkerbouwer Rob Steentjes gaat het sorteren van aardappelen gewoon door, ondanks een grote stroomstoring die een deel van zijn bedrijf heeft platgelegd. De storing trof voornamelijk het woonhuis van de boerderij. "Gelukkig hebben in het schuurgedeelte krachtstroom waardoor het sorteren gelukkig gewoon door kon gaan", vertelt de akkerbouwer uit het Groningse Klein Maarslag. De aardappelen zijn bestemd voor Libanon. Schade heeft Steentjes niet ondervonden van de storing, die inmiddels is verholpen Foto Jan Bouwman

Bennie Giessen van Stichting Behoud en Bevordering Fruitcultuur toont het nieuwe appelras Bram van Wijngaarden. Dit weekeinde zijn de eerste appels te bekijken bij de fruitshow. Naast dit ras zijn nog circa duizend rassen te bekijken en te koop. De stichting verkoopt appels en bomen van oude rassen, zoals Moerbeien, Krozen, Mirabellen en Myrabolanen. Het thema van de fruitshow is dit jaar de zoete appel en recepten die met deze soorten zijn te maken. Foto Sjef Prins

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.