Home

Achtergrond 191 x bekeken

Pluimveevlees haalt record

Pluimveevlees doet het goed bij de Nederlanders.

Het verbruik van pluimveevlees is vorig jaar weer gestegen. Het hoofdelijk verbruik is uitgekomen op 22,5 kg, heeft het PPE berekend. Deze hoeveelheid is een evenaring van het record in 2002.

Aandeel pluimvee in vleesconsumptie naar record

Door de stijging en doordat de consumptie van varkensvlees onder druk stond, is het aandeel van pluimveevlees in de totale vleesconsumptie in Nederland opgelopen naar 26,5 procent. En dat is wel een nieuw record.

Op conto van kuikenvlees met spectaculaire groei

Vergeleken met 2006 is het pluimveevleesverbruik 400 gram toegenomen. De groei van de pluimveevleesconsumptie komt op het conto van kuikenvlees. Het verbruik nam vorig jaar spectaculair toe met 700 gram tot 18,2 kg. Dat lijkt heel wat, maar is nog altijd minder dan het voorlopige gemiddelde in de EU-15 in 2007: 22,7 kg. Er is dus nog voldoende rek. Maar Nederlanders zijn prijskopers. Dat valt ook af te leiden uit het gegeven dat in de eerste maanden van 2007 10 procent meer borstvlees is verkocht, terwijl de bestedingen maar met 7 procent toenamen. Dat is vooral te danken aan prijsacties van de retailers.

Verbruik kalkoenenvlees blijft juist dalen

Het verbruik van kalkoenenvlees blijft namelijk dalen en dat van overig pluimveevlees blijft stabiel. Het verbruik van kalkoenenvlees per hoofd van de Nederlandse bevolking lag halverwege de jaren negentig boven de 2,5 kg. In 2000 was dit al gedaald naar 2,2 kg. Sindsdien is het elk jaar ‘een onsje minder’. Zo ook vorig jaar en bereikte het verbruik met 1,5 kg een voorlopig dieptepunt. De daling van de laatste jaren heeft ongetwijfeld te maken met het feit dat er geen Nederlandse slachterij meer is en met de beperkte beschikbaarheid van kalkoenproducten in de winkel.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.