Home

Achtergrond 289 x bekeken

Pluimveehouder kiest duurzame energie

Het pluimveebedrijf van maatschap Schieven-Storteler in Zieuwent gaat op korte termijn de stallen voor 125.000 vleeskuikens verwarmen met een houtgestookte verwarmingsinstallatie.

De maatschap brengt haar gasverbruik terug tot nul en de CO2-uitstoot neemt af met 108.000 kilo per jaar. Het bedrijf ontvangt van de provincie Gelderland 39.000 euro subsidie voor het project.

De provincie kent de subsidie toe omdat het grote milieuvoordelen ziet in het nieuwe verwarmingssysteem van maatschap Schieven Storteler. De houtkachel wordt gestookt met houtsnippers afkomstig uit de regio. Gedeputeerde Keereweer van de provincie Gelderland: "Het vervangen van fossiele brandstof door overtollige biomassa uit de eigen regio heeft veel voordelen."

Tot nu toe verbruikte het bedrijf voor de verwarming zo'n 60.000 kubieke meter aardgas, waarmee lucht wordt opgewarmd en via ventilatoren de stallen in wordt geblazen.

Het nieuwe systeem waarvan de maatschap gebruik gaat maken verwarmt de stallen indirect. De met houtsnippers gestookte centrale ketel verwarmt water dat via een buizenstelsel door de stallen wordt gevoerd. Via een lamellensysteem waarlangs lucht wordt geblazen komt de warmte de stallen in.

Het voordeel van dit systeem ten opzichte van de oude gasverwarming is dat er minder vocht en CO2 de stal wordt ingeblazen. Hierdoor blijft de mest droger en is de luchtkwaliteit beter.

Schieven betrekt het snoeiafval van groenonderhoudsbedrijven en gemeenten uit de buurt. Op jaarbasis verwacht hij 600 tot 800 kubieke meter houtsnippers nodig te hebben om zijn stallen jaarrond te kunnen verwarmen.

De pluimveehouder verwacht de installatie in de loop van maart in gebruik te nemen. Hij rekent met een terugverdientijd van 9 jaar, gerekend met de huidige gasprijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.