Home

Achtergrond 163 x bekeken

Philips overtreft verwachtingen

Het elektronicaconcern Philips heeft in het vierde kwartaal een omzet behaald van 8,37 miljard euro.

Het bedrijfsresultaat (EBITA) kwam uit op 865 miljoen euro. Onder de streep hield het bedrijf 1,39 miljard euro over, mede dankzij boekwinsten van 1,1 miljard euro. Dat meldde Philips vandaag.

De resultaten zijn beter dan analisten in doorsnee verwachtten. De medische divisie, waarop de ogen van beleggers het meest gericht zijn, presteerde in lijn met de gemiddelde verwachting met een bedrijfsresultaat van 354 miljoen euro. Philips gaf in oktober een winstwaarschuwing voor die divisie.

De medische divisie is een van de belangrijkste pijlers onder de groeiplannen van Philips. Het bedrijfsonderdeel kampt echter met tegenvallende resultaten in de Verenigde Staten als gevolg van bezuinigingen op de gezondheidszorg. Daarvan had de divisie ook in het vierde kwartaal nog last, aldus Philips.

De afdelingen die consumentenelektronica en huishoudelijke apparaten maken, presteerden beter dan verwacht. Dit ondanks een verwachte verzwakking op de Amerikaanse markt. De resultaten van de lichtdivisie waren in lijn met de gemiddelde prognose.

Over heel 2007 boekte Philips een omzet van 27,8 miljard euro, een groei van 5 procent op vergelijkbare basis ten opzichte van 2006. De nettowinst kwam uit op 4,6 miljard euro. Dat was deels te danken aan boekwinsten van 3 miljard euro op de verkoop van belangen in de Taiwanese chipmaker TSMC en de producent van platte schermen LG.Philips LCD.

Bestuursvoorzitter Gerard Kleisterlee zei in een toelichting dat Philips op schema ligt de doelstellingen van zijn strategie Vision 2010 te halen. Het bedrijf wil tussen 2008 en 2010 de omzet met gemiddeld 6 procent per jaar doen toenemen en zijn winstmarge verdubbelen.

Philips wil zijn aandeelhouders over heel 2007 een dividend van 0,70 euro per aandeel uitkeren, 17 procent meer dan in 2006.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.