Home

Achtergrond

Personeel Unilever begint eigen onderneming

Het personeel van de te sluiten fabrieken in Delft, Loosdrecht en Vlaardingen begint een eigen bedrijf.

De nieuwe fabriek moet in eerste instantie werk bieden aan maximaal 150 mensen die door de sluiting hun baan verliezen en moeilijk elders plaatsbaar zijn.

"Dit is een uniek en nog nooit eerder vertoond plan'', stelt een enthousiaste Lucas Vermaat van FNV Bondgenoten, die het initiatief vandaag naar buiten bracht. Het maakt deel uit van het sociaal plan dat de bond met Unilever is overeengekomen.

Unilever financiert het onderzoek naar de kansen en mogelijkheden van het plan. Het concern trekt hiervoor een ton uit, aldus een woordvoerster.

De sluiting van de Unileverfabrieken, waar 474 mensen werken, leidt zo niet tot gedwongen ontslagen, verwacht Vermaat. "Veel mensen hebben al een andere baan gevonden en de mensen die moeilijk iets anders kunnen vinden, kunnen in het nieuwe bedrijf aan de slag.''

De nieuwe onderneming gaat zich in eerste instantie richten op allerlei soorten inpakwerk. Zowel voor de drie resterende Unilever-vestigingen in Rotterdam, Hellendoorn en Oss, als ook voor andere opdrachtgevers, aldus FNV Bondgenoten. Unilever tekent daar wel bij aan dat het geen uitgemaakte zaak is dat het concern klant wordt als het bedrijf er komt.

De projectleider is Gaby van de Waal, de voorzitter van de ondernemingsraad van de Unilever-vestiging in Loosdrecht. Zij had al ander werk gevonden, maar ziet daarvan af om bij de ontwikkeling van de nieuwe onderneming de kar te trekken. De eerste mogelijke toekomstige investeerders hebben zich al bij haar gemeld.

Van de Waal krijgt steun van onderzoeksbureau Deloitte. Het onderzoek, dat door Unilever wordt betaald, moet uitwijzen wat de beste aanpak is.

Vermaat gaat ervan uit dat de nieuwe onderneming in juni of juli haar deuren kan openen. Dat valt dan samen met de sluiting van de fabrieken in Delft, Loosdrecht en Vlaardingen. Het nieuwe bedrijf komt ergens in het Groene Hart.

De medewerkers kunnen mede-eigenaar worden. "Als zij dat willen, kunnen zij de ontslagvergoeding die zij van Unilever hebben ontvangen, investeren'', zegt Vermaat.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.