Home

Achtergrond 281 x bekeken

Paradoxale uitspraken NMa

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) gaat haar pijlen in 2008 specifiek richten op de voedingsbranche, inclusief de agrarische sector.

Zij zegt, zonder in te gaan op details, meer signalen te krijgen dat marktmacht mogelijk wordt misbruikt.

Het is volstrekt logisch dat de gehele voedingsbranche onder de loep wordt genomen. Door de toenemende concentratie, vooral in de verwerkende industrie en bij supermarkten, neemt het risico op afspraken over prijzen en afzet toe. De Tweede Kamer onderkende dat al eerder en drong aan op een onderzoek naar de concurrentieverhoudingen in de voedselketen.

Voor leveranciers van grondstoffen, boeren en tuinders dus, kan het onderzoek van de NMa verhelderend werken. Zij hebben niets te vrezen en kunnen er beter van worden. Zo kan duidelijk worden of hun afnemers – industrie én supermarkten – hun macht misbruiken, zoals primaire procucenten regelmatig veronderstellen.

Ook goed is dat de NMa herhaalt dat zij rekening houdt met het internationaler wordende karakter van de voedingssector. Dat wekt vertrouwen aangaande de beoogde fusie van Friesland Foods en Campina, waar de NMa mee moet instemmen. Pardoxaal genoeg benadrukt de kartelwaakhond ook dat de inkoopkant in de zuivel nationaal is. Die opmerking heeft iets dreigends. En dat is niet te rijmen.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.