Home

Achtergrond 233 x bekeken

PD volgt tien tomatentelers wegens clavibacter

De Plantenziektenkundige Dienst (PD) volgt circa tien tomatenbedrijven die mogelijk met Clavibacter besmet plantmateriaal hebben ontvangen.

Dat laat de PD desgevraagd weten. Daarbij kijkt de PD naar risicopartijen die zijn terug te herleiden tot één ras, zegt de PD-woordvoerder. Eerder liet een betrokken plantenhouder al weten dat de problemen naar het zaad van één ras terug te herleiden is.

De PD doet nog onderzoek naar de oorzaak van de besmetting. Vorige week liet de PD weten de uitbraak van Clavibacter onder controle te hebben. "We hebben in kaart welke partijen mogelijk in contact zijn geweest met de besmetting."

De monitoring van dit plantmateriaal bij de teeltbedrijven start over een aantal weken als de planten mogelijk symptonen kunnen vertonen. "Bij de constatering was een deel van het plantmateriaal al uitgeleverd aan de telers." Als besmetting wordt geconstateerd, moet het besmette deel van de planten en een buffer worden geruimd. Tot nog toe is een onbekende hoeveelheid planten vernietigd. "Er is een aantal partijen opgeruimd uit voorzorg of op basis van andere indicaties dat ze besmet waren."

Plantenkwekers overwegen een aansprakelijkheidsclaim als blijkt dat de oorzaak van de besmetting bij de zaadfirma ligt. Deze test het zaad uitvoerig. Een besmetting kan ook via andere bronnen verlopen. Clavibacter is een relatief besmettelijke aantasting.

Zie ook: Seminis: inspecteer planten op Clavibacter

Of registreer je om te kunnen reageren.