Home

Achtergrond 177 x bekeken

PD jaagt op Oost-Aziatische boktor

De Plantenziektenkundige Dienst (PD) trekt alle registers open om de Oost-Aziatische boktor (Anoplophora chinensis), een quarantaine-organisme dat mogelijk verspreid is in de Nederlandse groene ruimte, te vinden en zonodig uit te roeien.

Alle importeurs van esdoorns moeten openheid in hun administratie en klantenbestand geven. Ook worden waardplanten in hun omgeving doorzocht. Hiervoor doorkruisen zes teams van de PD momenteel Nederland.

Aanleiding voor de bliksemactie is de vondst van de boktor op en rond een Westlands bedrijf dat esdoorns uit Azië importeert. Afgelopen vrijdag zijn op dat bedrijf 70.000 esdoorns vernietigd. Bomen in de omgeving die ook zijn aangetast door de boktor, worden ook vernietigd.

De PD heeft in de afgelopen jaren A. chinensis wel vaker in importpartijen onderschept, maar de vondst in het Westland is de eerste in de groene ruimte. "De importinspectie is een steekproef, maar is geen garantie dat de partij vrij is van organismen", aldus Maarten Steeghs van de PD in Wageningen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.