Home

Achtergrond 242 x bekeken

Ovopol moet ook salmonella-risico dekken

De nieuwe regels voor salmonella-monitoring bieden nieuwe kansen voor het van de grond komen van de onderlinge waarborgmaatschappij Ovopol voor legpluimveehouders.

Dat zegt Jan Wijnen, voorzitter van de kring legpluimveehouders van de NOP (Nederlandse Organisatie van Pluimveehouders). Tot nu toe hoefden legpluimveehouders hun dieren slechts beperkt te bemonsteren op salmonella. Volgens de nieuwe regels moeten de pluimveehouders hun dieren om de vijftien weken bemonsteren.

Als er besmettingen worden gevonden, heeft dat meteen gevolgen voor het afleveren van de eieren en bestaat er ook een grotere kans op schade voor de legpluimveehouders. "We willen daarom bekijken of we de salmonella-risico’s ook kunnen onderbrengen bij Ovopol."
Volgens Wijnen is het wachten eerst op de resultaten van de salmonella-monitoring. Die komen in de loop van dit jaar. Op basis van die cijfers wil de NOP bekijken wat te doen. Een eventuele nieuwe wervingscampagne voor Ovopol zou in de tweede helft van dit jaar van start kunnen gaan.

Oorspronkelijk was Ovopol opgezet als een onderlinge verzekering waarbij legpluimveehouders zich kunnen verzekeren tegen schade bij de afzet van eieren met medicijnresiduen. Sinds 1 januari vorig jaar zijn pluimveehouders aansprakelijk voor calamiteiten op dit vlak. Ovopol zou een vangnet moeten vormen en pluimveehouders behoeden voor schade. In tegenstelling tot de verwachtingen bleek er voor de op te zetten onderlinge verzekering erg weinig belangstelling.

Of registreer je om te kunnen reageren.