Home

Achtergrond 216 x bekeken 1 reactie

'Overheidsbeleid nekt ethanolplannen Nedalco'

Het overheidsbeleid weerhoudt Nedalco om te investeren in bio-ethanol.

Vooral het lage importtarief dat Nederland hanteert voor bio-ethanol uit andere landen maakt investeringen te riskant voor Nedalco.

Dat zegt directeur Ger Bemer van Nedalco. "Nederland heeft samen met het Verenigd Koninkrijk het laagste importtarief in Europa voor bio-ethanol. Bovendien is de haven van Rotterdam een gemakkelijk aanvoerpunt. Daardoor kunnen wij niet concurreren met Braziliaanse ethanol. Dat maakt investeringen te riskant."

Nedalco, een dochterbedrijf van coöperatie Cosun, ziet af van de bouw van een ethanolfabriek in Groningen. De plannen voor een fabriek in Sas van Gent zijn stilgelegd. Nedalco overweegt in een ander land de plannen te realiseren. "In Sas van Gent willen we ethanol produceren van de tweede generatie grondstoffen. De overheid zegt dat te willen stimuleren. Maar de investeringen zijn nu te riskant."

Frankrijk is volgens Bemer het enige land in Europa waar de overheid investeringen in bio-ethanol stimuleert. "Daar wordt gewerkt met tenders, die ondernemers het recht geven zes jaar bio-ethanol te produceren met een lagere accijns. De afnemers zijn verplicht bij die bedrijven te kopen. Dit systeem geeft een redelijke zekerheid aan investeringen die anders te risicovol zijn. We willen graag onze plannen voor de tweede generatie bio-ethanol uitvoeren, maar door het overheidsbeleid is dat nu te riskant."

Eén reactie

  • no-profile-image

    nn

    Ook hier lukt het de overheid niet om betrouwbaar over te komen is dat niet de basis voor wederzijds respect? (vraag ik mij verwilderd af)

Of registreer je om te kunnen reageren.