Home

Achtergrond 276 x bekeken

'Ouders verantwoordelijk voor stapgedrag kinderen'

Koninklijk Horeca Nederland (KHN) vindt het "de wereld op zijn kop'' dat ouders de overheid vragen hun kinderen eerder thuis te laten komen.

Ouders zijn zelf verantwoordelijk voor het drankgebruik van hun kinderen en het tijdstip waarop hun kinderen thuiskomen na een avondje stappen. Dat stelt KHN in een reactie op de actie van twee Friese moeders die willen dat de Tweede Kamer richtlijnen voor gemeentes opstelt zodat het grootste deel van de horeca om 02.00 's nachts sluit.

"Als je wilt dat je kinderen op tijd thuis zijn en verantwoordelijk met drank omgaan, dan moet je daar ook met je eigen kinderen afspraken over maken. Als dat niet lukt, moet je je als ouder achter de oren krabben en niet gaan wijzen naar de horeca'', aldus Esther Herber-Zey van KHN.

De moeders, die al massale steun hebben gekregen voor hun actie, hopen dat jongeren minder drinken, wanneer de horeca eerder sluit. De Stichting Alcoholpreventie (STAP) is er ook van overtuigd dat jongeren die vroeger op stap gaan en eerder thuiskomen, minder drinken. Maar volgens KHN werkt het niet zo.

Gaat de horeca eerder dicht, dan betekent dat nog niet dat jongeren ook eerder naar huis gaan, denkt Herber-Zey, voorzitter van de sector Discotheek- en Zaalbedrijven bij KHN. Jongeren hebben al de gewoonte voor het stappen te gaan 'indrinken'. Sluit de horeca vroeger dan zal het 'nadrinken' in illegale keten toenemen, verwacht zij.

Zij verwijst ook naar onderzoek uit 2002 van het ministerie van VWS. Dat wees uit dat ruimere openingstijden niet leiden tot meer alcoholmisbruik, zegt zij. "De maatregel die de moeders voorstellen is helemaal niet effectief, maar leidt ertoe dat een hele branche de nek wordt omgedraaid.''

De actie van de twee Friese moeders krijgt navolging in Vlaanderen. Het populairste VRT-radioprogramma heeft de oproep vandaag overgenomen. Direct stroomden de positieve reacties binnen.

"Perfect! Je gaat vroeger weg en komt vroeger thuis en zo geniet je nog van de dag nadien'', reageerde ene Lara op de website van het programma Peeters & Pichal. Het onderwerp is vrij uniek voor België, waar veel cafés geen sluitingstijden hebben.

Benoit Dorné van café Speakerscorner in Gent heeft ooit zelf een sluitingstijd ingevoerd. "Op deze manier vermijd ik om tot 6 uur 's morgens met twee klanten aan den toog te zitten. En help ik mijn klanten op een redelijk uur naar huis te gaan, zodat ze kunnen gaan werken.''

Horeca Vlaanderen reageerde niet zo enthousiast. Een woordvoerder vindt de actie 'betuttelend': de moeders moeten maar zelf optreden tegen hun kinderen en niet de overheid het werk laten doen.

De Vlaamse jongeren jongeren zijn, net als de Nederlandse jeugd, de laatste jaren steeds later gaan stappen. Dat leidt volgens de moeders tot veel meer alcoholmisbruik. De Friese moeders hebben inmiddels ruim 66.000 handtekeningen verzameld voor sluitingsstijden van uiterlijk 2 uur. Ze doen dat samen met Tweede-Kamerlid Joop Atsma op de site vroegopstap.nl. De site is momenteel overbelast. Ze willen het onderwerp laten bespreken in de Tweede Kamer.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.