Home

Achtergrond 2 reacties

Onduidelijkheid rond buitenlandse zzp'ers

De Belastingdienst en de Arbeidsinspectie interpreteren de regels rond buitenlandse zzp'ers ('zelfstandige zonder personeel') verschillend.

Dat schrijft Gibo Groep Accountants en Adviseurs op haar website. Volgens Gibo kan het in de praktijk voorkomen dat de Arbeidsinspectie bepaalde werkzaamheden goedkeurt, maar dat de fiscus vervolgens toch een boete oplegt voor illegale arbeid.

Het interpretatieverschil heeft te maken met de vraag of er sprake is van een gezagsverhouding. Tussen opdrachtgever en opdrachtnemer (de zzp'er) mag namelijk geen verhouding zijn in de zin van werkgever en werknemer, aangezien de zzp'er een zelfstandige is. Werkzaamheden zoals stekken, inbinden, bladplukken en oogsten worden echter beschouwd als arbeid waarbij sprake is van een gezagsverhouding.

Ondernemers kunnen volgens Gibo beter geen gebruik maken van buitenlandse zzp'ers, zolang de Belastingdienst en de Arbeidsinspectie het niet eens zijn over wat erkende zzp-werkzaamheden voor buitenlanders zijn.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  J.M. Peteroff

  Beste Hendrik uit Stadskanaal. Je zegt zelf:- "Ik Huur die mensen toch in om VOOR ME te werken) Allemaal heel vreemd". - En daar zit nu juist de kneep. Zolang ze dus VOOR JOUW werken is er een schijn van gezagsverhouding. Je moet het dus anders in het vat gieten.

 • no-profile-image

  hendrik

  Kan iemand me uitleggen wat voor werk we die mensen dan kunnen laten doen zonder een gezagsverhouding(ik Huur die mensen toch in om voor me te werken)
  Allemaal heel vreemd

Of registreer je om te kunnen reageren.