Home

Achtergrond 184 x bekeken

'Olieprijs aanzienlijk minder belangrijk'

Het duurde langer dan verwacht, maar woensdagavond laat brak de prijs van ruwe olie eindelijk de 100 dollar grens.

Een onafhankelijke handelaar betaalde € 67,70 voor een partij van 1.000 vaten. De 100 dollar grens gold lang als psychologische grens. Analytici denken dat het nieuwe record niet het laatste zal zijn.

Oliespecialist Cyril Widdershoven van Capgemini ziet "geen enkele reden waarom de prijs structureel zal dalen". De VS en EU richten zich in hun kritiek volgens Widdershoven te veel op de Opec-landen. "Hun invloed is ietwat achterhaald. Ze produceren 30 tot 31 miljoen vaten per dag. De wereldwijde vraag is ongeveer 83 miljoen vaten met een structureel tekort van 1 tot 1,8 miljoen vaten."

Widdershoven erkent dat verminderde onrust in twee Opec-landen, Nigeria en Irak, het tekort kan wegnemen. In Nigeria zijn op veel plaatsen onlusten uitgebroken. "Maar de vraag stijgt jaarlijks met procenten." Toch kan het opvoeren van de Opec-productie de prijs theoretisch volgens Widdershoven doen dalen met 10 tot 15 dollar (€ 6,70 tot € 10,10). "Ik geloof echter dat ze geen capaciteit hebben."

Niettemin moeten media de stijging niet overdrijven, aldus de oliespecialist. "Het prijsniveau moet je corrigeren voor inflatie en wisselkoerseffecten. Als we dit doen dan komt de huidige prijs iets boven het niveau in 1973, tijdens de blokkade. Bovendien is de economie nu aanzienlijk minder afhankelijk van olie dan in de jaren zeventig."

Sinds de jaren negentig verschuiven we richting gas, aldus Widdershoven, terwijl ook kolen weer in zwang raken en windenergie langzaam toeneemt. "Het risico is ook meer gespreid, omdat olievelden in Rusland en Noorwegen pas relatief kort beschikbaar zijn." De tijden van "bodemprijzen" rond de 10 dollar, zoals in de jaren negentig, zijn definitief voorbij.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.