Home

Achtergrond 168 x bekeken

’Olielevering ook in toekomst stabiel’

Paniek over het langzaam opraken van de olievoorraden is vooralsnog volkomen misplaatst. Nieuwe projecten zullen de afnemende productie uit bestaande bronnen de komende jaren ruimschoots opvangen.

Dat blijkt uit een onderzoek van een invloedrijk ondezoeksinsitutuut dat zich bezighoudt met energievraagstukken, het Amerikaanse Cambridge Energy Research Associates (Cera).

Volgens de onderzoekers, die de productie van 811 velden wereldwijd bekeken, daalt de productie van de bestaande olievelden jaarlijks met circa 4,5 procent. Om de productie op het peil van 2007 te houden, zouden olieproducenten dit jaar nog 3,8 miljoen vaten olie per dag extra moeten ’vinden’, zo meldde donderdag The Wall Street Journal.

Met het grote aantal olievelden waarvan de ontwikkeling nu gaande is, lijkt dit volgens de wetenschappers van het Cera geen probleem. In onder meer Brazilië, Saudi-Arabië, West-Afrika, de Kaspische Zee en de Golf van Mexico staan nieuwe projecten op stapel.

De nieuwe studie slaat een veel optimistischer toon aan dan verscheidene eerdere onderzoeken. Daaruit bleek onder meer dat de olie-industrie jaarlijks rond de 8 procent minder produceerde en dat ondanks nieuwe velden de olievoorraad langzaam maar zeker opraakt.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.