Home

Achtergrond

Olie stuwt producentenprijzen

De afzetprijzen van de Nederlandse industrie waren in december 8,8 procent hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder.

De sterke toename komt onder meer door de fors duurder geworden olie, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag.

De afzetprijzen in de aardolieverwerkende industrie waren bijna 34 procent hoger dan in december 2006. Een vat olie kostte in dollars gemiddeld zo'n 46 procent meer dan een jaar eerder. Doordat de dollar ten opzichte van de euro in waarde daalde, bleef het effect nog enigszins beperkt.

Als de stijgende prijzen in de aardolieverwerkende industrie niet wordt meegerekend, dan lagen de afzetprijzen in december 5,3 procent hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder. Ook in de voedingsmiddelenindustrie was er in december sprake van flink hogere prijzen. Deze stegen met 13 procent.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.