Home

Achtergrond 172 x bekeken

Oeso pleit voor versoepeling ontslagrecht

De Oeso, een organisatie van westerse landen, pleit in het jaarlijkse rapport over de Nederlandse economie voor versoepeling van ontslagrecht en verhoging van de AOW-leeftijd.

Om de problemen van de vergrijzing op te vangen, moet ons land meer inzetten op vergroting van de arbeidsparticipatie, oftewel meer verrichting van betaald werk.

De Oeso wijst erop dat sinds de invoering van de AOW, in 1957, de AOW-leeftijd nooit gewijzigd is. Inmiddels is de levensverwachting toegenomen met meer dan zes jaar. De Nederlandse regering wil de AOW-leeftijd niet aanpassen, maar de Oeso doet toch de suggestie om de pensioenleeftijd in stappen te verhogen naar 67 jaar.

De ontslagbescherming maakt de arbeidsmarkt in de visie van de Oeso veel te star. Vooral als mensen lang gewerkt hebben, valt de ontslagvergoeding hoog uit. De bescherming maakt het moeilijker om mensen te ontslaan, maar de keerzijde is dat mensen zonder baan minder kansen krijgen op de arbeidsmarkt.

Minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken nam het rapport donderdag in ontvangst en noemde dat verplichte kost voor de commissie Bakker, die de regering gaat adviseren over vergroting van de arbeidsparticipatie. Ze maakte duidelijk dat het kabinet niet zal voorstellen om de AOW-leeftijd te verhogen. Volgens de CDA-bewindsvrouw is er nog veel te winnen als mensen niet stoppen met werken voor hun 65e.

Ook wees zij erop dat er meerdere manieren zijn om de arbeidsparticipatie te verhogen. Als mensen anderhalf uur per week langer werken draagt dat ook flink bij aan de arbeidsparticipatie, aldus Van der Hoeven. Zij benadrukte het belang van een gematigde loonontwikkeling voor de concurrentiepositie van ons land.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.