Home

Achtergrond 166 x bekeken

Oeso-directeur: minder groei in eurozone

Minder economische groei, niet alleen in de Verenigde Staten, maar ook in de eurozone. Daar moeten we de komende maanden vanuit gaan, zegt directeur Angel Gurría van de Oeso, de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling.

"De stemming zal de komende maanden niet erg goed zijn. Misschien dat het in de tweede helft van dit jaar verbetert, als er bij de banken lijken uit de kast zijn gehaald en meer duidelijk is over de verliezen die ze hebben geleden.''

Gurría was vandaag in Den Haag bij de presentatie van een Oeso-rapport over Nederland. De Oeso is de denktank van de dertig belangrijkste industrielanden en komt met grote regelmaat met economische groeiramingen. In december ging de organisatie er nog vanuit dat de eurozone dit jaar met 1,9 procent zal groeien.

Het heeft er nu alle schijn van dat dit cijfer niet zal worden gehaald, zegt Gurría in een vraaggesprek met het ANP. De Mexicaan wijst er onder meer op dat de handel met de VS minder sterk zal zijn en dat er ook minder snel geïnvesteerd zal worden.

Door de hypotheekcrisis en de problemen op de kredietmarkt is de groei van de Amerikaanse economie sterk afgezwakt. Of er een recessie aankomt, is voor de OESO-directeur meer een academisch vraagstuk.

"Bij een groei van 0,1 procent is er geen sprake van een recessie, maar echt fijn voelt het niet. Dus je wilt eruit komen. Feit is dat we in de VS op een periode afgaan met zeer lage groei. Het vertrouwen van consumenten is gedaald en dus stellen ze economische activiteiten uit. En als ze besluiten wel iets te ondernemen, krijgen ze te maken met banken die niet mee willen of allerlei voorwaarden gaan stellen, zoals onderpand. Het hele financiële systeem is gestopt te doen met de dingen die normaal gesproken wel elke dag gebeuren'', zegt Gurría. "Er is sprake van een onzekere situatie. Men weet niet of er sprake is van negatieve groei en men weet ook niet hoe lang het gaat duren.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.