Home

Achtergrond 151 x bekeken

Novartis waarschuwt voor alertheid infectieziekten

Veterinaire artsen en agrarisch specialisten denken dat een ratjetoe van infectieziekten aan de luchtwegen en het maag-en-darm-stelsel nog altijd de varkensindustrie als geheel bedreigen.

Dat blijkt uit onderzoek van het Zwitserse farmacieconcern Novartis. Voor het onderzoek ondervroegen onderzoekers van de diergezondheidsdivisie 102 specialisten waarvan een groot aantal veterinaire artsen. Bijna tweederde, 63 procent, is van mening dat ziekten aan luchtwegen en het maag-en-darm-stelsel de varkensstapel wereldwijd bedreigt.

Iets meer dan de helft van de ondervraagden ziet de hardnekkige ziekten als een bedreiging voor de varkensvleesindustrie. Van de respondenten komt 68 procent naar eigen zeggen regelmatig ziekten uit deze categorie tegen. Het aantal uitbraken zou bovendien stijgen.

Hoogleraar Tim Loula van de Schotse landbouwhogeschool behoorde tot de ondervraagden: "Hoewel veterinaire artsen zich bewust zijn van het gevaar is er behoefte aan een toegenomen bewustzijn over de schaal van het probleem."

Of registreer je om te kunnen reageren.