Home

Achtergrond 190 x bekeken

Nijpels wil meer vrouwelijke burgemeesters

Minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) moet meer machtsmiddelen naar zich toe trekken om te zorgen voor meer vrouwelijke burgemeesters. Daarvoor pleit commissaris van de Koningin in Friesland Ed Nijpels.

Ter Horst heeft volgens Nijpels nu geen macht om grip te krijgen op wie burgemeester wordt. De commissarissen van de Koningin hebben met de minister afgesproken zich in te zetten voor meer vrouwen in het ambt van eerste burger. Dat doen de commissarissen door meer vrouwelijke kandidaten te selecteren uit de sollicitanten.

”Maar de meerderheid van de gemeenteraad beslist. Mijn boodschap aan de minster is: Als u meer vrouwen wilt, moet u meer machtsmiddelen inzetten”, aldus Nijpels. Hij vindt dat als een gemeenteraad een man en een vrouw heeft geselecteerd en die van dezelfde kwaliteit zijn, de vrouw voorrang moet krijgen.

Nijpels hield zijn pleidooi naar aanleiding van de installatie van Francisca Ravenstein (D66) als burgemeester van de Friese gemeente Opsterland. De commissaris kreeg eind vorig jaar uit progressieve hoek veel enthousiaste reacties omdat hij zijn functie in mei neerlegt ten bate van de carrière van zijn vrouw.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.