Home

Achtergrond

Nieuwkoop moet omzetten glas in natuurgebied zelf regelen

De gemeente Nieuwkoop moet de omzetting van het glastuinbouwgebied de Noordse Buurt in een natuurgebied van 140 hectare zelf regelen.

Dit antwoorden gedeputeerde staten (GS) van Zuid-Holland in antwoord op vragen van het CDA. Nu is de Noordse buurt nog aangemerkt als glastuinbouw-concentratiegebied. Gelet op de ligging van het gebied wil de gemeente het gebied echter omzetten in een natuurgebied.

Om dit mogelijk te maken heeft de gemeente Nieuwkoop onder meer de Wet voorkeursrecht gemeenten toegepast. Dit betekent een beperking van de uitbreidingsmogelijkheden voor gevestigde bedrijven. Twee statenleden van het CDA willen dat de provincie een convenant met de gemeente sluit om de omzetting voortvarend aan te pakken.

Het college van GS is van mening dat de gemeente Nieuwkoop in eerste instantie zelf verantwoordelijk is voor het proces.

Of registreer je om te kunnen reageren.