Home

Achtergrond

Nieuwe risico's door klimaatverandering en globaliserende handel

De vee- en vleessectoren krijgen de komende jaren steeds meer te maken met nieuwe, nog onbekende risico’s als gevolg van de klimaatsverandering en de globaliserende handel.

Daarom moet de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) in de toekomst op een andere manier gaan werken. Dat zei minister Verburg in haar toespraak voor de ledenvergadering van de COV.

Bluetongue is een voorbeeld van zo’n nieuwe ziekte die door de klimaatsverandering is opgedoken in Nederland. "Door de globalisering worden de handelsstromen in voedsel zo groot en omvangrijk dat het toezicht het amper kan bijbenen", aldus Verburg. Dat toezicht moet op een andere manier worden georganiseerd, door meer uit te gaan van risico-analyses. Zo komt er tijd vrij om de controles vooral te richten op productstromen die de echte risico’s vormen. Door te kijken naar de grootste risico’s in de productieketen kunnen ook meteen de voedselveiligheidsrisico’s worden ingedamd.

In de ogen van de minister past deze ontwikkeling goed bij de visie van het bedrijfsleven die er op aandringt meer verantwoordelijkheid bij de bedrijven zelf neer te leggen. Op deze manier zou de VWA zich dan ontwikkelen tot een tweedelijns toezichtsorganisatie.
Verburg waarschuwde voor tegenwind, onder meer vanuit andere Europese lidstaten die nog niet zo ver zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.