Home

Achtergrond 458 x bekeken

Nieuwe opfokstal afstellen

Veehouder Wijnand van Maanen uit Barneveld is bezig in zijn nieuwe opfokstal voor kuikens.

Naast kuikens houdt Van Maanen ook melkvee. Hij fokt in twee stallen 30.000 kuikens op. Delen van het stalsysteem kunnen worden opgeklapt zodat de kuikens moeten springen om voedsel en water te krijgen. Zo wordt de toekomstige legkippen geleerd dat ze later hoog moeten springen om hun nest te bereiken. Foto VidiPhoto

In koud en nat weer is Jozef Gemini met zijn vader en broer bezig met het opzetten van tunnels waaronder aardbeien worden geteeld. Hij teelt in het Limburgse Voerendaal nog op een halve hectare aardbeien, maar gaat over een jaar waarschijnlijk stoppen. Gemini: ”Ik heb al 25 jaar geteeld en er altijd een goede job aan gehad.” Maar het laatste jaar was het minder, vooral door toegenomen concurrentie uit België, waar volgens hem grootschaliger wordt geteeld. Naast aardbeien teelt hij op 10 hectare tarwe, gerst en mais. Foto Twan Wiermans

Chauffeur John Venema Cowentra levert 70 biggen van een Overijsselse vermeerderaar af bij een vleesvarkenshouder in het Groningse Oldambt.
Het Oldambt staat niet bekend als een varkenshouderijgebied, maar er zijn toch enkele akkerbouwers te vinden die op hun akkerbouwbedrijf een vleesvarkenspoot hebben opgezet. Het voordeel van varkenshouderij in het Oldambt is dat de varkensdichtheid gering is, en dus de ziektedruk klein. Foto Koos van der Spek

De maatschap Hegge in Kloosterburen heeft gisteren alle uien afgeleverd aan verpakkingsbedrijf Waterman Onions in Emmeloord. De maatschap, bestaande uit vader George en zijn zoons Julle en George-Carel, heeft vorig jaar 10 hectare uien verbouwd. Dat wordt dit jaar teruggebracht naar 7 hectare, zegt Julle Hegge. ”De prijsvorming is matig. We hebben vorig jaar drie keer zo veel ontvangen. De uien komen goed uit de bewaring. Maar ze beginnen langzaam uit te lopen. Daarom leveren we ze nu af.” Foto Jan Bouwman

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.