Home

Achtergrond

Nieuwe doordragers in opkomst in België

In de Belgische aardbeiteelt is momenteel een sterke groei te zien van twee doordragers: Charlotte en Albion.

Het Franse Charlotte kenmerkt zich door sterke smaakeigenschappen die een beetje aan bosbessen doen denken. De vraag van de telers overtreft op het moment het aanbod, zodat voor 2008 zeker geen grote productietoename mag verwacht worden. Een tweede ras dat in 2008 meer in beeld zal komen is Albion. Dit uit Californië afkomstige ras is zeer hard en daardoor zeer geschikt voor verre transporten zoals naar Rusland.

Wat de junidragers betreft blijft Elsanta net als in Nederland de voorkeur genieten. Vooral omdat het ras het in alle teeltmethodes, van diverse types tunnels/kappen tot doordragers, goed blijft doen. Nieuwe rassen – afgelopen seizoen werd Italiaans ras geïntroduceerd dat minder koude vraagt – breken voorlopig niet door. Een frustratie voor de proeftuin van Tongeren, die jaarlijks rond de vijftig nieuwe rassen uittest.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.