Home

Achtergrond 184 x bekeken 4 reacties

Nertsenhouderij uitgekleed

Het heeft even geduurd, maar vandaag presenteerde het SP-Kamerlid Krista van Velzen dan eindelijk haar initiatiefwet voor een verbod op de pelsdierhouderij.

Opmerkelijk: PvdA-Kamerlid Harm Evert Waalkens heeft zich bij het initiatief aangesloten.

Nu is de PvdA al langer tegen het houden van dieren voor de bontproductie. Maar pikant is natuurlijk wel dat de PvdA nu coalitiepartij is. Waalkens zet met zijn actie zijn woorden kracht bij dat hij het regeerakkoord niet ervaart als knellend korset. Afgesproken is dat het kabinetsbeleid niet wordt gebruuskeerd, zei hij zaterdag in deze krant.

Of minister Gerda Verburg het voorstel onder die noemer kan scharen is de vraag; in haar recente dierenwelzijnsnota sprak Verburg zich uit voor de Europese route in plaats van een Nederlandse Alleingang.

Inhoudelijk ziet het voorstel voor de pelsdiersector er nog slechter uit dan het concept dat Van Velzen eerder lanceerde. Was toen nog sprake van een schadevergoeding van 200 miljoen euro, deze is in het definitieve voorstel komen te vervallen. De Raad van State stelde dat Brussel een schadevergoeding als staatssteun zou aanmerken, omdat óók een afbouwperiode wordt ingesteld.

Of het voorstel zónder die vergoeding nog acceptabel is voor een meerderheid in het parlement mag worden betwijfeld. Uiteindelijk zou de Raad van State (of Brussel) wel eens de redder van de nertsenhouderij kunnen zijn.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  KJ

  Dit is makkelijk scoren. En bovendien export van dierenwelzijn naar vooral China. Waar er geen regels m.b.t. dierenwelzijn zijn. En er gaan honderden miljoenen euro's Europese subsidie naar Griekenland om daar de nertsenhouderij op te zetten. En Europese landen als Denemarken, Finland en Polen hebben een sterk groeiende nertsenhouderij en dan moet het in Nederland verboden worden??
  Ik snap best dat mensen geen bont willen dragen, maar dit hoeft nog niet te betekenen dat het maar verboden moet worden.
  En het trieste is ook dat Waalkens zegt dat de discussie maar eens afgelopen moet zijn over de nertsenhouderij door het maar te verbieden. Dus als je het ergens niet mee eens bent, niet discussieren maar gewoon verbieden. Waar zijn we mee bezig?

 • no-profile-image

  Robert ter Horst

  China en Rusland staan te springen om de productie van bont over te nemen.
  Doe alle vrachtwagens ook maar weg hebben we ook geen vervuilde lucht meer in de wereld. En alle energiecentrales want die stoten zoveel broeikasgassen uit. Weet je wat ! Doe alle chinesen ook maar weg en pakistani en afganen en irakis . Hebben we alleen maar last van en ze gebruiken veel te veel energie. Leve de dieren weg met de Mensen

 • no-profile-image

  flo

  Geweldig nieuws! Laten we hopen dat Den Haag eens alleen een belangrijke beslissing durft te nemen ipv weer naar Brussel te kijken.
  Er zijn voldoende alternatieven, bont is echt niet meer van de 21e eeuw! meer en meer mensen realiseren zich dat ook!

 • no-profile-image

  Henk

  Meneer of mevrouw Flo. Ben geen bontfokker en geen consument van het product. Echter bont moet kunnen, het is niet meer van de 21e eeuw dat het hardwerkende mensen -bontproducenten - op emotionele gronden van enkele linkse dierenterroristen, zonder schadevergoeding verboden wordt om nog te produceren. Hopelijk wordt het wetsvoorstel niet aangenomen.

Of registreer je om te kunnen reageren.