Home

Achtergrond 220 x bekeken

Nederlandse coöperaties aan top

Nederland is met dertien coöperaties goed vertegenwoordigd in de Europese top-100, jaarlijks samengesteld door Nyenrode Universiteit.

Nederlandse coöperaties maken met een omzet van 139 miljard euro 13 procent van het totaal uit. Het hoogst genoteerd staat Vion, de Brabantse vleesverwerker met een omzet van 7,4 miljard euro. Ook zuivelondernemingen Friesland Foods (6) en Campina (8) staan in de top-10. Bij fusering zou het de tweede plaats na het Finse bosbouwconcern Metsalitto innemen.

De Duitsers en de Fransen zijn met respectievelijk 16 en 30 bedrijven ieder goed voor 31 miljard euro omzet. Denemarken telt slechts zes bedrijven in de top-100, maar is wel goed voor 13 procent van de totaalomzet. Arla en Danish Crown scoren met een derde en vierde plaats erg goed.

De grootste sector is de zuivelsector, die 30 procent vertegenwoordigt, gevolgd door de vleesproductie (13 procent) en de akkerbouw (12 procent).

Snelste groeiers zijn voerbedrijf DLA Agro, die sinds kort ook Noorse, Zweedse en Finse ondernemingen telt. Ook Cosun steeg snel, mede door de overname van CSM Suiker.

Of registreer je om te kunnen reageren.