Home

Achtergrond 4 reacties

'Nederlandse bossen zijn saai'

Nederlandse bossen zijn saai. Het zijn voornamelijk productieakkers voor hout met een groot gebrek aan ondergroei.

Terwijl het vrij eenvoudig is en niet veel tijd kost om het woud veel gevarieerder te maken. Dat stellen onderzoekers van de universiteiten van Wageningen en Leuven en de rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten in hun boek Terug naar het lindewoud, dat deze week is verschenen. De auteurs pleiten voor de terugkeer van boomsoorten als linde, es, iep, esdoorn en hazelaar.

In de huidige Nederlandse bossen domineren eiken, beuken en naaldbomen. Dat komt omdat die soorten geschikt zijn voor de houtproductie. Behalve dat deze monoculturen volgens de schrijvers erg saai zijn, zorgen ze ook nog eens voor een zure en slecht verteerbare onderlaag, waarop weinig bloemen en planten willen groeien.

De wetenschappers stellen dat bossen tegenwoordig meer moeten zijn dan akkers voor houtteelt. Recreatie en biodiversiteit zijn belangrijke waarden en daarom zouden bosbeheerders moeten experimenteren met soorten, die eeuwen geleden heel gewoon waren in het Hollandse bos.

De schrijvers hebben zelf de afgelopen jaren gevarieerde bossen onderzocht, zoals de stuwwallen bij het Gelderse Doorwerth. In dergelijke soortenrijke bossen groeien onder meer bosanemonen en dalkruid onder de bomen. Deze planten trekken op hun beurt weer kleine beestjes en andere vogelsoorten aan.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  sugerlee hooper: wij zijn dol op de bossen...

 • no-profile-image

  wil

  Wat saaiheid betreft lijken de bossen op ons platteland: dodelijk eentonig met weinig soorten en zonder tolerantie voor iets anders dan soorten die geld opbrengen. Wij verdienen mooiere bossen!

 • no-profile-image

  gert

  onderzoekers en wetenschappers die weten het,dat zou een gewoon mens niet kunnen bedenken.wat zal dit weer hebben gekost ?

 • no-profile-image

  gert

  kijk eens in scandinavie,nog saaier

Of registreer je om te kunnen reageren.