Home

Achtergrond 192 x bekeken 1 reactie

Nederlandse beurs steeds minder van belang

Het belang van de Nederlandse beurs als financieringsmarkt is de afgelopen zeven jaar sterk afgenomen.

Steeds minder bedrijven hebben een beursnotering. De ondernemingen die er wel een hebben, gebruiken die steeds minder om kapitaal aan te trekken door nieuwe aandelen uit te geven.

Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag heeft gepubliceerd. Volgens het CBS is sinds 2000 een kwart van de genoteerde fondsen van de beurs verdwenen door faillissementen, fusies en overnames. De totale waarde van de vertrokken bedrijven bedraagt 52 miljard euro, terwijl 25 miljard euro aan nieuwe aandelen werd genoteerd.

Bovendien zitten bedrijven steeds ruimer in hun liquide middelen, zodat zij minder aandelen uit hoeven te geven. Ook de lage rente die lenen aantrekkelijker maakt speelt een rol, evenals de recente opkomst van durfkapitaal als alternatieve financieringsbron. Een uitzondering is Fortis, dat voor 13,4 miljard euro aandelen uitgaf voor de overname van ABN Amro.

Ook zonder die emissie was het bedrag waarvoor bedrijven in 2007 aandelen plaatsten met ruim 3 miljard euro flink hoger dan in de drie voorafgaande jaren. Maar dat is nog altijd veel minder dan in 2000, toen 13,3 miljard euro aan aandelen werd uitgegeven.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    Paul

    Veel Nederlandse bedrijven worden/werden overgenomen door grote buitenlandse bedrijven, die in het buitenland beursgenoteerd zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.