Home

Achtergrond 214 x bekeken

Nederlanders verlangden in 19e eeuw naar Oosten

De islamitische wereld rond de Middellandse Zee stond in de negentiende eeuw volop in de Nederlandse belangstelling.

Het Oosten was niet alleen het land van Mozes en Jezus, maar ook een sensueel oord met verleidelijke haremdames of juist een onbedorven samenleving.

Het beeld dat Nederlanders in de negentiende eeuw van het Oosten hadden, is het onderwerp van het proefschrift 'Verlangen naar het Oosten', waarop Jan de Hond, conservator geschiedenis bij het Rijksmuseum in Amsterdam, donderdag promoveert aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.

De Hond schrijft dat de wijze waarop Nederlandse kunstenaars het Oosten verbeeldden, weinig te maken had met de realiteit. Zij voorzag in de eerste plaats in een Nederlandse behoefte: de wens de Bijbel beter te begrijpen en de behoefte aan pracht en praal.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.