Home

Achtergrond 216 x bekeken

Nederland wil druk op Kenia opvoeren

Nederland wil dat de internationale druk op de politieke leiders van Kenia verder wordt opgevoerd om zo snel mogelijk het geweld te stoppen en tot een vreedzame oplossing te komen.

Minister Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) heeft daarover donderdag contact opgenomen met het Sloveense voorzitterschap van de Europese Unie. "De situatie in Kenia blijft ons zorgen baren'', aldus Koenders.

Hij heeft de Europese Unie gevraagd snel met concrete stappen te komen. Zo zou de EU in overleg met de Afrikaanse Unie, de Verenigde Staten en Canada de Keniaanse politieke leiders moeten aanspreken op hun verantwoordelijkheden. Daarbij hoort wat Koenders betreft een onafhankelijk onderzoek naar de gang van zaken bij de presidentsverkiezingen.

In Kenia is grote onrust ontstaan nadat president Mwai Kibaki met verkiezingsfraude zijn ambtstermijn zou hebben verlengd. Zeker honderden mensen zijn inmiddels omgekomen als gevolg van het geweld.

Koenders toonde zich vandaag ook bezorgd over het grote aantal vluchtelingen binnen Kenia en in de buurlanden. Nederland is bereid waar nodig de getroffenen te helpen, aldus de minister.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.