Home

Achtergrond 148 x bekeken

Nederland neemt arrestatie Kenia hoog op

Nederland heeft vandaag "op het hoogste niveau'' contact gezocht met de Keniaanse autoriteiten om opheldering te krijgen over de arrestatie van documentairemaakster Fleur van Dissel.

Dat heeft een woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken gezegd. De Nederlandse ambassadeur in Kenia heeft de Keniaanse minister van Buitenlandse Zaken opgebeld en "aangedrongen op een spoedige reactie''.

Nederland is, een dag na het oppakken van Van Dissel, nog steeds niet op de hoogte gebracht over redenen om haar te arresteren. "Dat is wel de normale gang van zaken'', aldus de woordvoerster. De ambassade wil onder meer weten waarom Van Dissel wordt vastgehouden en wat de aanklacht tegen haar is. Ook wil zij er zeker van zijn dat zij inmiddels een advocaat heeft gekregen.

Minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) vindt het "zorgelijk'' dat journalisten in Kenia worden opgepakt. "Via de Nederlandse ambassade houden we zo goed mogelijk toezicht dat ze goed behandeld wordt'', zei hij vandaag na afloop van de ministerraad.
Eurocommissaris Louis Michel gaat volgende week naar Kenia. Verhagen zal hem van de zaak op de hoogte brengen en via hem de Keniaanse autoriteiten om opheldering vragen, aldus de minister.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.