Home

Achtergrond

Nauwelijks banen voor werkloze 55-plusser

Voor werkloze 55-plussers is het vrijwel onmogelijk om weer aan de slag te komen in een betaalde baan.

Slechts 3 procent van deze werkzoekenden is na een jaar weer aan het werk. Dat concludeert TNO vandaag op basis van een onderzoek dat voor uitkeringsinstituut UWV is verricht.

Het blijkt dat 55-plussers vaker dan gemiddeld het gevoel hebben dat ze niet welkom zijn op de arbeidsmarkt. Ze zijn daardoor ook minder gemotiveerd en doen minder moeite om een baan te vinden. Het UWV heeft inmiddels initiatieven genomen om met meer maatwerk de oudere werklozen te helpen.

Volgens TNO zijn werkgevers ook negatief over het in dienst nemen van oudere werklozen. Voor een terugkeer naar de arbeidsmarkt is het zaak maatregelen te nemen, zodat vraag en aanbod beter op elkaar aansluiten. Vooral omdat werkgevers nu, onder meer door de vergrijzing, in diverse sectoren steeds moeilijker personeel kunnen vinden.

Zo moeten kennis en vaardigheden van oudere werkzoekenden goed in kaart worden gebracht en eventueel worden uitgebreid met scholing bij de nieuwe werkgever. Tevens moeten werkgevers beter formuleren wat ze verwachten van een sollicitant. De overheid zou werkgevers hierbij kunnen helpen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.