Home

Achtergrond 7 reacties

Natuurbeheerders laten biomassa liggen

Natuurbeheerders en landschapeigenaren laten biomassa als snoeiafval en oogstresten vaak liggen omdat vervoer naar verwerkingsinstallaties te duur is.

Dat stellen onderzoekers van onderzoekbureau Alterra van de Wageningen Universiteit. Het opwekken van energie uit biomassa draagt bij aan vermindering van het broeikaseffect.

De natuur kan volgens het onderzoek meer bijdragen aan de energieproductie dan nu het geval is. Nederlandse natuur- en landschapsgebieden kunnen jaarlijks 1 miljoen ton biomassa aanleveren, zonder de natuur schade toe te brengen. Toch belandt hoogstens 20 procent van die beschikbare hoeveelheid uiteindelijk bij een verwerker van biomassa.

Volgens de wetenschappers moeten terreinbeheerders meer gestimuleerd worden om houtresten en gras als brandstof voor bio-energie aan te leveren. Daarnaast hebben ook gemeenten, waterschappen en boeren genoeg biomassa in de aanbieding. De onderzoekers zien een oplossing in regionale biomassa-installaties. Dat maakt het vervoer van de biologische brandstof naar de
verwerker aanzienlijk goedkoper.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  Klopt GJ het is een trieste bende.

 • no-profile-image

  erwin

  natuurorganisaties werken met uurlonen en loonwerkers,boeren doen dit vaak in hun vrije tijd en eigen beheer. De natuurorganisaties moeten uiteindelijk toch weer met overheidsgeld het natuurbeheer uitvoeren

 • no-profile-image

  Gregor.

  ik heb een berg snoeiafval bij wie kan ik terecht om het af te laten voeren plaats breda

 • no-profile-image

  Kuiper

  Ja, stel je eens voor dat er winst behaalt word uit natuur! Blijkbaar mag dat niet van de zogenaamde natuurvrienden (want dan lijkt het op landbouw), natuur moet alleen maar miljoenen euro's kosten (dieselkosten etc.).

 • no-profile-image

  theo

  natuurbeheerders hebben tegenwoordig een witte boord en willen geen vieze handen,dus blijft de boel liggen

 • no-profile-image

  gj

  30-35 jaar geleden was hier vlakbij, Het Stroomdal van de Drentse A een prachtig natuurgebied. Met veel kleine weidjes die tenminste 1 maal per jaar werden gehooid. Of dat op die perceeltjes enkele koeien of pinken liepen te weiden. En er was een mooie wildstand.
  Nu de laatste jaren, na zoveel jaar wanbeheer van de zgn natuurbeheerders is het een troosteloos landschap, vol met robol, ridderzuring brandnetels jacobskruiskruid en andere troep.
  De boeren en daarmee ook het vee is verjaagd. Je kunt hier uren lopen zonder ook maar een stukje wild tegen te komen.
  De laatste tijd wordt het landschap enigzins gemaaid , met zwaar materiaal en ook rupsvoertuigen wordt getracht te maaien en die troep te verzamelen.
  De landschapbeheerders beheren alleen hun eigen inkomsten en niet de natuur.

 • no-profile-image

  veehouder,jager, natuurliefhebber

  Ik ben het geheel eens met de contatering van gj. Zelf heb ik dit ook mermalen aangekaart bij dievers instanties en ook de controlerende overheid (provincie en rijk). de tentakels van de n.b. organisaties zijn echter zo diep gewortels binnen voornoemde overheden, zowel in het regelgevende- als ook het controlerende orgaan dat het vechten tegen de bierkaai is. Het is op dit moment afwachten tot er politici zijn die het lef hebben naar de zwijgende meerderheid te luisteren. De mensen welke tot deze groep behoren besteden hun tijd liever op een meer economische manier (gewoon aan het werk gaan) dan zich te moeten ergeren aan eindeloze vergaderingen en oeverloze brainstorm sessies inklankbord en advies commissies waar toch niet naar geluistwerd wordt. Zike o.a. het proces bij het tot stand komen van een beherplan voor n.w. overijssel. Mensen welke een inhoudelijk duidelijke bijdrage kunnen leveren worden geweerd omdat dit niet past in de kraam van provinciale ambtenaren.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.