Home

Achtergrond 726 x bekeken

NVV past gewichtscorrectie biggen aan

De Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) heeft de gewichtsverrekening bij de biggennotering aangepast met ingang van deze week.

De reden is dat de kosten voor voer en mestafzet fors zijn gestegen. De NVV gaat in de biggennotering uit van een gewicht van 25 kilo. Als biggen zwaarder wegen krijgt de vermeerderaar extra betaald. Dat was 50 cent per extra kilo. De NVV heeft dat verhoogd naar 70 cent per overkilo, zegt voorzitter Wyno Zwanenburg.

"Door de gestegen kosten voor voer en mestafzet is het voor de vermeerderaar duurder geworden om die extra kilo gewicht te realiseren. De bestaande vergoeding van 50 cent doet geen recht aan de werkelijke kosten voor het extra gewicht."

Er wordt volgens Zwanenburg in de markt al langer gesproken over aanpassing van de gewichtscorrecties. "Maar tot nu toe hebben de andere noteringen de gewichtsverrekening nog niet aangepast. De NVV heeft hier wel toe besloten omdat wij verwachten dat de voerprijzen structureel hoger blijven. Als de voerprijzen weer dalen zullen we de gewichtsverrekening opnieuw bekijken."

Voor elke kilo die een big minder weegt dan 25 kilo hanteerde de NVV een korting van 70 cent. De nieuwe verrekening gaat naar € 1 per onderkilo. Zwanenburg: "Een vermeerderaar bespaart door de hogere kosten extra als hij een big lichter aflevert."

Of registreer je om te kunnen reageren.