Home

Achtergrond

NVV bezorgd over positie van middenbedrijven

De NVV maakt zich zorgen over de positie van de grote groep middenbedrijven in de varkenshouderij.

Dat zegt voorzitter Wyno Zwanenburg van de vakbond. Door de slechte opbrengstprijzen van vleesvarkens en biggen komen juist de gezinsbedrijven in de knel.

De vakbond wil de komende tijd varkenshouders wijzen op de mogelijkheden die ze zelf hebben om een beter rendement te halen. “We zien te vaak dat varkenshouders geen gebruik maken van mogelijkheden die er wel degelijk zijn.”

Zwanenburg noemt voorbeelden: “als vakbond heb je bijvoorbeeld weten te bereiken dat er meerdere laboratoria voor bloedonderzoek ter beschikking staan, zadat er meer martkwerking kan ontstaan. Later hoor je dan dat de meeste varkenshouders toch bij dat eerste laboratorium blijven en geen gebruik maken van de nieuwe mogelijkheden die er zijn. Ook over de kosten van mestafvoer wordt veel geklaagd. Toch gaan veel varkenshouders uiteindelijk toch door de bocht. Varkenshouders hebben vaak meer mogelijkheden dan ze denken om geld te besparen.”

Zwanenburg noemt ook de mogelijkheid om als groep varkenshouders gezamelijk op te treden, bijvoorbeeld binnen een leveranciersvereniging en zo schaalgroottevoordelen te behalen.

Of registreer je om te kunnen reageren.