Home

Achtergrond 226 x bekeken

NAVO in Brunssum goed voor ruim 3200 banen

De aanwezigheid van het NAVO-hoofdkwartier in Brunssum levert in totaal 2100 directe en 1135 indirecte banen op.

Door de aanwezigheid van de basis gaat er jaarlijks een bedrag van 150 miljoen euro om in de regio.

Dat blijkt uit een vandaag door bureau E,til gepresenteerd onderzoek naar de economische impact van het zogeheten joint Force Command Headquarter Brunssum. In totaal komt naar schatting 100 miljoen euro per jaar daadwerkelijk in de euregio rond Brunssum terecht.

Het Limburgse bedrijfsleven zou meer kunnen doen om ook de resterende 50 miljoen te laten besteden in die regio, blijkt uit het onderzoek.

Naar aanleiding van dit onderzoek, dat in opdracht van de NAVO werd uitgevoerd, gaat de Limburgse Industriebank LIOF Limburgse bedrijven in contact brengen met de basis. De NAVO-basis heeft veel kennis over werken voor militaire opdrachtgevers, bijvoorbeeld rond compensatie-orders. De basis kan de ondernemers leren hoe met zulke orders om te gaan en hoe ze te verwerven.

"Haal hier voordeeltjes weg, laat het geld niet liggen'', riep kolonel Kees Marselis maandag bij de presentatie van het rapport de Limburgse ondernemers op. Op de basis werken militairen uit 23 landen. "Bij elke plaatsing die de militairen hebben, kopen ze iets kenmerkends uit de regio, bijvoorbeeld bij de inrichting van hun huis. Zorg dat je daarin een goed aanbod hebt'', noemde Marselis als voorbeeld.

Directeur Hans Kasper van E,til riep ondernemers verder op vaker te adverteren in het blad Northern Star van het hoofdkwartier. De gemeente moet daarnaast zoeken naar subsidies voor economische activiteiten. Ook basiscommandant generaal Egon Ramms benadrukte het economische belang van de NAVO voor de euregio.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.