Home

Achtergrond

NAV wil andere doorschuifregeling suiker

Bietentelers moeten vrij kunnen kiezen of zij hun overschot aan suiker boven hun quotum doorschuiven naar het volgende jaar of leveren tegen de surplusprijs. Dat is de mening van de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV). Nu hebben de bietenbouwers een verplichting om de eerste 5% overschrijding te leveren tegen een lage surplusprijs.

Het is niet goed als de akkersbouwers gezamenlijk onder het nationale quotum voor suiker blijven, zo vindt het NAV. Deze vakbond is bang dat op langere termijn afzetmarkten voor suiker verloren gaan. De vakbond argumenteert dat akkerbouwers in 2008 liever graan verbouwen dan bieten tegen de surplusprijs. Ze mikken dan op een onderschrijding van het suikerquotum. De surplusprijs voor suiker hangt af van de afzet op de wereldmarkt. De graanoogst van 2008 kan nu verkocht worden tegen hoge prijzen (boven de €200 per ton).

In de huidige regeling kunnen overschrijders alleen voor het overschot tussen de 5 en 13% boven het suikerquotum kiezen voor doorschuiven of leveren tegen de surplusprijs. Onder de 5% moet verplicht geleverd worden. Boven de 13% moeten ze verplicht doorschuiven. De NAV wil de bietentelers de vrije keus geven tot leveranties tot 15% boven het quotum. De Raad van Beheer van Cosun stelt jaarlijks de percentages vast waartussen de bietentelers de vrije keus hebben in de surplusregeling, evenals de surplusprijs.

Ook heeft het NAV bezwaar tegen de berekende kosten voor de opslag van de doorgeschoven bieten. Hiervoor berekent Cosun €6 per ton, dat de NAV aan de hoge kant vindt.

Lees ook Zoekresultaten op Agrocount.nl met trefwoord ‘suiker’

Meer informatie Oproep van NAV aan Cosun: Verbeter doorschuifregeling!

Meer informatie Reglement van Cosun voor het individueel doorschuiven van surplussuiker uit bieten

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.