Home

Achtergrond

NAK verruimt zaadnorm zomergerst

De keuringsdienst NAK verruimt de norm voor naakte zaden voor zomergerst.

Normaal mag zomergerst dat is bestemd als zaaizaad niet meer dan 10 procent naakte zaden bevatten. De NAK verruimt dit naar 30 procent. Zo komt meer zomergerst beschikbaar als zaaizaad.

Naakte zaden zijn gevoeliger voor bodemschimmels en ze ondervinden eerder schade van een zaadontsmettingsmiddel. Door het weer vorig jaar haalt volgens de NAK een derde van alle partijen de norm van 10 procent niet. Ook zijn de opbrengsten lager dan gewoonlijk en er wordt meer zaaigraan uitgeschoond. Hierdoor is de zaaizaadvoorraad krap.

De NAK handhaaft de waarderingsklassen I en II. Als zomergerst meer dan 10 en minder dan 30 procent naakte zaden bevat dan wordt geen waardering vermeld op het certificaat, maar alleen de melding dat het product meer dan 10 procent naakte korrels bevat.

Of registreer je om te kunnen reageren.