Home

Achtergrond 194 x bekeken 1 reactie

NAK pleit voor aanpak erwinia in pootgoed

De NAK stelt voor besmettingen van pootaardappelen met erwinia terug te dringen met een beperkt selectieverbod voor de klassen S en SE.

Telers mogen dan vanaf een bepaalde datum die klassen pas selecteren op zieke planten nadat een keurmeester de velden heeft beoordeeld.

De NAK legt dit deze maand in een serie bijeenkomsten voor aan de pootgoedtelers. Telers en NAK zijn het er over eens dat het Nederlandse pootgoed imagoschade oploopt door de toenemende mate waarin pootgoed besmet is met de erwinia-bacterie, bleek woensdagavond op de bijeenkomst in Uithuizen in Noord-Groningen.

Vorig jaar is meer dan 20 procent van het pootgoed in klasse verlaagd als gevolg van een besmetting met bacterieziekten, zegt specialist Henk van de Haar van de NAK. “Alleen in 2005 was dat ook het geval. De oorzaak van de stijgende besmetting met erwinia is onduidelijk. Daarom gaat de NAK op een aantal pootgoedbedrijven die minimaal vier jaar vrij zijn van de ziekte, in beeld brengen welke teeltmaatregelen zij toepassen. Daarnaast gaat de NAK onderzoeken of één besmette plant op zichzelf staat of een teken is dat meer aardappelplanten besmet zijn met erwinia.”

Het probleem is dat een snelle betrouwbare test ontbreekt, zegt Van de Haar. “De bestaande testen sporen niet alle erwiniasoorten op. We hopen dat zo'n test er in 2009 is, zodat we latente besmettingen kunnen opsporen.”

Het beperkte selectieverbod dat de NAK voorlegt aan de telers houdt in dat vanaf bijvoorbeeld half juni selectie in de klassen S en SE alleen mag na afstemming met de keurmeester. Omdat die klassen geen planten mogen bevatten die met erwinia besmet zijn lopen telers het risico dat het pootgoed in klasse wordt verlaagd. De telers in Uithuizen reageren niet enthousiast. Ze vragen zich af of de maatregel effectief zal zijn. Ook hebben ze twijfels over de controlemogelijkheid.

Eén reactie

  • no-profile-image

    dijkhuis

    verdere bacterie besmetting tegengaan door 10% zoutoplossing te spuiten op de rooimachine?

Of registreer je om te kunnen reageren.