Home

Achtergrond

NAK differentieert tarieven keuring pootgoed

De NAK gaat de tarieven voor de keuring van pootgoed differentiëren.

Daardoor gaan de tarieven voor grotere percelen en grotere pootgoedtelers omlaag en die voor kleinere percelen en kleinere telers omhoog. Dat maakt de NAK bekend op de telersbijeenkomsten die de keuringsdienst houdt deze maand.

De differentiatie houdt in dat telers vanaf dit jaar 60 euro betalen als aanmeldtarief plus 28 euro basistarief per perceel. Daar komt een uitvoeringstarief bij van 32 euro per hectare. Tot nu toe betaalde een teler 28 euro per perceel en 58 euro per hectare.

Algemeen directeur Pieter Oosterveld zegt dat de NAK dit doet op verzoek van telers. "Veel pootgoedtelers vinden dat de NAK de kosten daar moet neerleggen waar ze ook worden gemaakt."

Het stammen-pootgoed wordt buiten de tariefdifferentiatie gehouden, zegt Oosterveld. "Telers van stammen-pootgoed hebben vaak veel kleine percelen. De keuring zou voor hen onevenredig duur uitvallen."

Ook de tarieven voor de zaaizaadkeuring worden niet gedifferentieerd. Oosterveld: "Daar zou de extra administratie meer kosten dan de differentiatie zou opleveren."

De NAK verhoogt alle keuringstarieven per 1 mei met 2,5 procent. Oosterveld: "De directie van de NAK stelt dat voor aan het bestuur die daar eind januari over beslist. We willen de inflatie compenseren. Zeventig procent van onze uitgaven bestaan uit personeelskosten."

Of registreer je om te kunnen reageren.