Home

Achtergrond 298 x bekeken

Munitiecomplex wordt zorglandgoed

Een voormalig complex van munitiemagazijnen in de gemeente Ommen wordt omgebouwd tot zorglandgoed.

Het terrein is enkele jaren geleden door het ministerie van Defensie afgestoten.

De munitiebunkers blijven staan en krijgen een nieuwe functie, meldden de Dienst Domeinen en Dienst Landelijk Gebied vandaag. Zo wordt eraan gedacht er biologische producten zoals champignons in te verbouwen.

Het 13 hectare tellende complex Stegerveld moet in de toekomst onderdak bieden aan lichamelijk of geestelijk gehandicapten. Op 22 januari worden omwonenden ingelicht tijdens een informatiebijeenkomst.

Stegerveld is een van veertien militaire terreinen in Overijssel en Gelderland die de laatste jaren door Defensie zijn afgestoten. Het complex is een erfenis van de Koude Oorlog, aldus Weinand Metten van de Dienst Domeinen, onderdeel van het ministerie van Financiën. "De bunkers zijn mede daardoor van cultuurhistorische waarde. We zijn inmiddels met partijen in gesprek om het landgoed te verwezenlijken.''

Op het terrein, verscholen in de bossen tussen Ommen en Hardenberg, bevinden zich nu nog acht bunkers en veertien overige gebouwen. Mogelijk wordt een bunker 'ter beschikking gesteld aan de natuur' zodat vleermuizen er terecht kunnen. Een groot deel van de overige gebouwen gaat plat om plaats te maken voor natuur en een zorglandhuis. Daarnaast is het de bedoeling het landgoed open te stellen voor het publiek.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.