Home

Achtergrond

Motorkoe Else rijdt rondjes maar blijft gewoon zichzelf

Rondjes draaiend voor de Brandenburger Tor en hotel Adlon brengt motorkoe Else het publiek in Berlijn al een beetje in de stemming voor de Grüne Woche.

Rondjes draaiend voor de Brandenburger Tor en hotel Adlon brengt motorkoe Else het publiek in Berlijn al een beetje in de stemming voor de Grüne Woche. De grootse jaarlijkse landbouwtentoonstelling opent vrijdag haar deuren in de Duitse hoofdstad. Else is een kunstkoe, die al weer jaren meegaat als mascotte van het Erlebnisbauernhof, de stand van de Duitse landbouworganisaties, op de Grüne Woche. Bij vorige gelegenheden hing ze al eens onder een helikopter of ging ze de roltrap op. Nu staat ze met motorbril en stofmasker op het zijspan van een rode Ducati. De Grüne Woche duurt tot 28 januari en staat dit jaar in het teken van buurland Zwitserland. Daarom had koe Else dit jaar eigenlijk een roodbruin jasje moeten hebben. Maar Else blijft zichzelf. Foto ANP

Een medewerker van kunstmesthandel Alfing vult een tankwagen met vloeibare kunstmest. Al­fing verkoopt de meststof al dertig jaar, maar pas sinds de laatste vier jaar neemt de verkoop een hoge vlucht. Dit komt mede doordat hij goedkopere import heeft gevonden. Daarbij speelt mee dat de vloeibare stof (NTS/stikstof­ammoniumthiosulfaat) goedkoper is dan vergelijkbare korrelkunstmest, aldus Alfing. Verder is de toediening sneller en nauwkeuriger, er is minder nodig en één gift per jaar volstaat. Foto Koos van der Spek

Fred Adema, mede­werker bij Menno Rietema, voorziet pallets met aardappelzakken van een wikkel. Een pallet moet vijftig zak­ken van elk 25 kilo dragen. "Als je er geen net omheen wikkelt, zakken ze in elkaar", legt hij uit.
Adema is medewerker van het ak­kerbouw- en gewasbeschermings­middelenbedrijf van Menno Riete­ma. Rietema teelt 60 hectare poot­aardappelen. Deze partij van 25 ton is gistermorgen gewikkeld, in de vrachtwagen gezet en meteen op transport gegaan naar Bosnië, ver­telt Adema. "Dat is heel snel." Foto Jan Bouwman

De vollegrondsgroentedagen die vrijdag en zaterdag in Ba­rendrecht werden gehouden, gelden als het trefpunt waar ondernemers en relaties in de vollegrondsector elkaar ontmoeten. Onder de aanwezige be­drijven waren acht van de belangrijkste zaadbedrijven en zeven plantenop­kweekbedrijven.
Voor vollegrondsgroentetelers bleek dit een ideale plaats om zich op het nieuwe teeltseizoen voor te bereiden. Behalve het doorspre­ken van een bewuste rassenkeus, hebben veel tuinders ervaringen met collega’s gedeeld. Foto Rein Geleijnse

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.