Home

Achtergrond

Molshopen steken bij nat weer de kop op

Mollenvanger Peter Matter heeft het de afgelopen dagen druk.

Door de vele regen zijn de weilanden erg nat. De mollen zoeken droge plekken en komen daardoor hoger in de grond. "Hierdoor zie je op de wat hoger gelegen weilanden veel meer molshopen dan normaal", aldus Matter. Hij benadrukt dat er niet ineens veel meer mollen zijn. "Wat je wel ziet is dat de mollen complete ravages aanrichten doordat de bovenlaag van de grond ook erg nat is." Foto Jan Bouwman

Bertjan Jalving van loonbedrijf Kuper uit Klazienaveen koppelt een slang aan op de tankwagen. Foto Harry Tielman

Een medewerker van kweekbedrijf Bejo Zaden in Warmenhuizen is druk met het inpakken van uienzaad. Bejo Zaden werkt in de uienveredeling samen met De Groot en Slot. Volgens verkoopdirecteur Jeroen de Haas van De Groot en Slot hebben telers eerder zaad besteld dan andere jaren. "Ze reageren op geluiden dat er een tekort aan zaad zou zijn. Dat valt nog niet te zeggen. Het hangt ook af van de grootte van het areaal. Dat weten we nog niet, want ons uienzaad wordt vooral verkocht via wederverkopers." Foto Wick Natzijl

Stagiair Fokko Hofstee van teeltbedrijf Meinardi bindt frambozenstekken op. Huib Meinardi teelt het ras Tulameen in een half hectare grote kas in het Groningse Noordbroek. Het grootste deel van de kas is gevuld met aardbeien. Beide producten zijn voor de verkoop in de boerderijwinkel van Meinardi. De proef met frambozen vorig jaar is goed bevallen. Het kwetsbare product bleef goed in de winkelverkoop. "Ik heb er niet te veel. Elke dag komen er net genoeg frambozen van de planten", vertelt Meinardi. De verkoop in de boerderijwinkel levert geen slechte prijzen op. "Vorig jaar was er in het begin van het seizoen prijsdruk, maar in de winkel merk je er niet veel van." Foto Koos van der Spek

De negentig zwartbonte melkkoeien van de familie Ridder verkassen woensdag naar het nieuwe melkveebedrijf, 10 kilometer verderop. De huidige boerderij op domeingrond in Biddinghuizen moet wijken in verband met de uitbreiding van een recreatieterrein. Twee ingeleverde akkerbouwbedrijven in Dronten boden uitkomst. De nieuwgebouwde stal heeft korte looplijnen en twee melkrobots (Fullwood Merlin) in het midden. Het melkveebedrijf wil op de nieuwe locatie groeien naar de 120 melkkoeien. Vrijdag was er een open dag. Foto AxiPress

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.