Home

Achtergrond 207 x bekeken

Minder bureaucratie voor Roemenen en Bulgaren

Tuinders die de afgelopen twee jaar met een vaste groep werknemers uit Roemenië of Bulgarije hebben gewerkt, moeten een nieuwe tewerkstellingsvergunning krijgen zonder ingewikkelde procedures te doorlopen.

Dit zegt Kamerlid Cynthia Ortega-Martijn van de ChristenUnie, tijdens het AO Arbeidsmarktbeleid dat morgen zal plaatsvinden.

Volgens Europese richtlijnen zijn werkgevers verplicht om arbeiders te werven uit de zogenoemde EER-landen (Europese Economische Ruimte). Sinds Polen is toegetreden tot de EER-landen, geldt vrij verkeer van werknemers als een fundamenteel recht. Hierdoor hoeft de Nederlandse werkgever geen tewerkstellingsvergunning aan te vragen voor Poolse werknemers.

Echter, het gevolg hiervan is dat werkgevers hun vacatures eerst bij uitzendbureaus moeten uitzetten waar Polen staan ingeschreven. Omdat het steeds moeilijker is om aan Poolse arbeiders te komen, betekent dit dat werkgevers voor (extra) werknemers uit Roemenië of Bulgarije alsnog een tewerkstellingsvergunning moeten aanvragen. "De vrijstelling voor de Polen zou ertoe moeten leiden dat het makkelijker wordt voor werkgevers om personeel te werven, maar voor sommige werkgevers is het juist moeilijker geworden", aldus Ortega.

De bureaucratische procedure om seizoensarbeiders te vinden is enorm toegenomen voor met name tuinders en boomkwekers.

De ChristenUnie wil dat werkgevers, met name in de land- en tuinbouwsector, die de afgelopen twee jaar met een vaste groep werknemers uit Roemenië of Bulgarije hebben gewerkt, opnieuw een tewerkstellingsvergunning krijgen zonder eerst te moeten werven onder arbeiders uit EER-landen.

Het belang voor werknemers uit Roemenië en Bulgarije is groot, omdat deze twee landen op termijn zullen toetreden tot de EER-landen. Bedrijven hebben vaak veel tijd en geld geïnvesteerd in scholing van de werknemers waardoor het een kostbare aanwinst is als deze arbeiders komend jaar weer bij de Nederlandse werkgever aan de slag kunnen. Voorwaarde hiervoor is dat het flankerend beleid bij de werkgever op orde moet zijn en er de afgelopen twee jaar sprake moet zijn geweest van goed werkgeverschap.

LTO steunt het voorstel van de ChristenUnie.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.