Home

Achtergrond 293 x bekeken

Miljoen Nederlanders stamt af van ’Drentse’ paupers

Minstens één van de zestien Nederlanders stamt af van mensen die een heropvoeding hebben ondergaan in een van de negentiende-eeuwse Drentse ’paupergestichten’.

Dat concludeert demograaf Carel Harmsen van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) aan de hand van het boek Het pauperparadijs van Suzanna Jansen, zegt uitgeverij Balans. De schrijfster is zelf een nakomeling van gestichtsbewoners.

Vanaf het begin van de negentiende eeuw werden arme stedelingen uit heel Nederland in Drenthe ondergebracht om door landarbeid tot deugdzaamheid te komen. Uit gegevens uit het Drents Archief en het Gevangenismuseum in Veenhuizen kan worden opgemaakt dat tussen 1840 en 1858 2 procent van de bevolking was ondergebracht in de drie ’vrije koloniën’ en twee ’dwangkoloniën’ van de Maatschappij van Weldadigheid.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.