Home

Achtergrond

Milieulijst 2008 bekend

Op de Milieulijst staan alle technologieën die in aanmerking komen voor MIA en Vamil. De nieuwe aanwijzingsregeling treedt per 1 januari 2008 in werking. De budgetten MIA/Vamil 2008 veranderden naar €86 miljoen voor de MIA en €38 miljoen voor Vamil. De Staatscourant publiceerde de nieuwe Milieulijst 2008 op 24 december 2007.

Wijzigingen in de Milieulijst
Ieder jaar wordt de Milieulijst aangepast aan de laatste technische ontwikkelingen. Op de Milieulijst MIA/Vamil 2008 staan dan ook een aantal wijzigingen ten opzichte van de Milieulijst MIA/Vamil 2007.

De belangrijkste wijzigingen zijn:

  • bedrijfsmiddelen komen tot maximaal €25 miljoen in aanmerking voor MIA/Vamil;
  • het MIA-voordeel voor kassen daalt van 40 naar 30 procent. Van het investeringsbedrag in kassen komt 50 procent in aanmerking voor Vamil;
  • de aanschaf van kasdekreinigers en lichtscherminstallaties voor Groen Label-kassen volgens certificatieschema 8.0 komt niet meer in aanmerking voor MIA/Vamil;
  • investeringen in stallen die voldoen aan de Maatlat Duurzame Veehouderij komen uitsluitend in aanmerking voor MIA/Vamil wanneer voorafgaand aan de melding een voorlopig certificaat beschikbaar is;
  • de emissie-eisen voor mobiele machines met een variabel toerental, zoals tractoren en graafmachines, zijn aangescherpt. Voor mobiele machines met een constant toerental gelden dezelfde emissie-eisen als in 2007;
  • de eisen voor bedrijfsmiddelen met een hydraulisch systeem zijn aangescherpt. De voor deze bedrijfmiddelen vereiste biologische olie moet voorzien zijn van het Europees Ecolabel;
  • verschillende generieke codes zijn verruimd ten opzichte van 2007. Zo komt naast productie volgens Milieukeur en Europees Ecolabel nu ook productie volgens Greenkey en BlueFlag in aanmerking voor MIA/Vamil;
  • enkele nieuwe bedrijfsmiddelen voor duurzaam bouwen, zoals een gewichtsbesparende fundering en stiller wegdek voor bedrijfsterreinen, zijn toegevoegd aan de Milieulijst;
  • tot slot zijn 31 nieuwe bedrijfsmiddelen aan de Milieulijst toegevoegd, waaronder het duurzame binnenvaartschip, de elektrische goederentram en een generieke code voor het verwijderen van gebonden stikstof uit mest en digestaat.
De percentages voor de categorieën van milieu-investeringen waren aanvankelijk verkeerd gepubliceerd. De percentages voor de categorieën I, II en III zijn respectievelijk 40, 30 en 15.

Voor een aantal bedrijfsmiddelen is een lijst opgesteld van merken en typen waarvan op grond van door de leverancier verstrekte onderzoeksrapporten bij SenterNovem bekend is dat deze aan de gestelde eisen voldoen. Deze zogenoemde positieve lijsten staan op de site van Senternovem.

Lees ook Investeringsaftrekken in 2008

Lees ook Zoekresultaten op Agrocount.nl met trefwoord ‘MIA’

Meer informatie Senternovem/ Vamil en MIA: wijzigingen in de Milieulijst 2008

Meer informatie Senternovem/ Vamil en MIA: Overzicht positieve lijsten van bedrijfsmiddelen

Meer informatie Ministerie van Financiën: Inkomstenbelasting

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.