Home

Achtergrond 57 reacties

Milieudefensie: onbegrip bij boeren onterecht

Milieudefensie stelt zich harder op tegen varkensflats, 'kippenfabrieken' en andere vormen van schaalvergroting in de sector.

Niet om de boer te pesten, want verduurzaming leidt tot een economisch gezonde sector. Dat zei campagneleider Wouter van Eck van Milieudefensie gisteravond in Sevenum.

De milieugroepering werkt volgens hem steeds intensiever samen met actiegroepen en omwonenden die megabedrijven willen tegenhouden. Ze krijgen rechtsadvies en documentatie over de gevolgen voor de luchtkwaliteit, het dierenwelzijn en soja-perikelen.

"Momenteel beconcurreren met name varkenshouders elkaar tot de dood om een paar cent kostprijs per kilo. Het is kannibalisering."
Milieudefensie is bovendien bang dat de beheerder van het platteland, de boer, verdwijnt en een leeg en kaal platteland achterlaat.

"Deze ontwikkeling maakt een onomkeerbaar einde aan het echte boerenbestaan en ons landschap. Die bedrijven staan straks in een cultuurwoestijn met loodsen en bedrijfsgebouwen."

De reden dat zij niettemin het pad van schaalvergroting stug volgen hangt in de ogen van Milieudefensie samen met de kwalijke rol van de overheid en landbouw-gerelateerde organisaties. "Ze wijzen allemaal dezelfde kant op en doen alsof schaalvergroting een natuurwet is. Mensen hebben echter zelf de toekomst in handen." In plaats van "dit doodlopende pad" af te lopen kan de sector zich beter richten op toegevoegde waarde, meent hij.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  jac

  och kubelinkske toch, vol houden hè dat klimaatverandering door veehouderij komt, lekker naief of gewoon net als tegenwoordig bijna de hele wereld deze onzin gebruiken voor politieke doeleinden.
  Klimaatverandering bestaat= Ja
  effect door mens of gassen = ONZIN
  nee ik zit niet in de ontkennende fase, dit is wetenschappelijk zo. Klimaat veranderd door de zon, klimaat is altijd veranderd.
  Broeikasgassen is onzin!
  na de oorlog, de grote industriele revolutie, mega stijging broeikasgassen,klimaat verandering naar koude periode, dus hele huidige klimaatverhaal is onzin.
  Meer werkelijke argumenten, zie documentaire the great global warming swindle.

 • no-profile-image

  Berend Botje

  Hey meneertje of mevrouwtje Kubeldink.
  Argumenten weggeplukt van radicaal groenlinkse sites, die je dan als waarheid verkondigt, dat noem jij dan onderbouwd discussieren ? Steeds maar mensen die bij willen dragen aan een discussie af zitte zeiken, schofferen en beledigen. Het feit dat je als anti-landbouw figuur, en zogenaamd betrokken met alle boeren die moeten stoppen, bij het AGD mensen zit te bespotten zegt al genoeg, jij bent er op uit om te provoceren en te beledigen. Fatsoenlijk mensen te woord staan heb je blijkbaar niet geleerd.
  Hey Kubeldink, er zijn medicijnen voor, Ritalin help echt.

 • no-profile-image

  Johan

  Milieudefensie, we zitten helemaal niet op die varkensflats te kijken. Wie heeft dit allemaal in de media gebracht. Wij willen gewone bedrijven met een redelijke omvang. We willen flexibel onze bedrijven aan kunnen passen en als het nodig is uitbreiden. Wij hebben niet gevraagt naar LOG gebieden. Het is beter om verspreid te liggen over grotere gebieden. Maar wie zit hier achter, het zijn jullie organisaties, want je probeert hier door veel meer natuur te vewerven. Want die boeren moeten grond hebben om voedsel te produceren. Dus proberen jullie ze ergens op een hoop te drijven, dan stoppen er veel en die over blijven zitten op een klein stukje grond. De vraag is wie is hier nu gek, de landbouw of milieuorganisaties. Wat ik mis in jullie gekke plannen. Stel, je zorgt dat 5 de grootste steden in Nederland in 2025 leeg moeten zijn ,dus alle mensen moeten emigreren, dit zonder een vergoeding want dan zijn de huizen afgeschreven zoals sommigen menen. Wat is het voordeel. Enorm mileu voordeel, de temperatuur gaan enkele graden omlaag in ons land, geen file meer, en heel veel criminaliteit weg. Al het voedsel in eigen land produceren. Zou dit plan het halen?Het antwoordt weet ik al, onzin roepen jullie. Zo denken de meeste mensen ook over jullie plannen, alleen die raken een kleine groep mensen. Maar voor ons is het anders. We proberen het heel goed te doen en moeten het zelf betalen. Wij zijn afhakelijk van consumenten die voor ons een redelijke prijs moeten betalen. Het is wel dagelijks voedsel, dus een van de belangrijkste zaken voor de mens. Deze mens bepaalt zelf wat hij eet. Dit bepalen wij niet maar ook u niet. De mensen in Nederland weten dat het voedsel hier geproduceert wordt, betrouwbaar en goed is. En dan ook nog tegen een redelijk goed kope prijs.

 • no-profile-image

  evert

  bij de grote steden worden de weilanden in snel tempo weer volgebouwd met mensenflats en kantoorgebouwen,terwijl milieudefensie met deze en gene in discussie is.

 • no-profile-image

  Kubelink

  Goh Henk, straks ga je de mensen nog vertellen dat ik degene ben die elke dierenliefhebber gemakshalve over één kam scheert en "terroristen" noemt. Wanneer iemand inhoudelijk reageert, zonder een ander al bij voorbaat een "boerenhater", "leugenaar", "onzinverkoper" en zelfs "terrorist" of "maffialid" te noemen, kan diegene een nette reactie terugverwachten. Inhoudelijk reageren doe je met tegenargumenten. Dat gebeurt hier niet of nauwelijks. Wat er op dit forum hoofdzakelijk gebeurt is dat bepaalde gasten eerst iemand de huid volschelden, om in een latere reactie vervolgens net te doen of ze de netheid zelve zijn. Ineens beginnen ze hypercorrect met "Geachte heer" waarna er een prachtig geënsceneerd verhaaltje volgt waarin natuurlijk zij het 'echte' slachtoffer zijn omdat die "milieumaffia" hen zogenaamd met de dood heeft bedreigd. (Alsof daarom ook maar gelijk ALLE dierenliefhebbers moeten worden ondergekotst?) Zo van: "een marokkaan heeft bij mij ingebroken en daarom zijn alle marokkanen inbrekers". Bij gasten die zo reageren is het natuurlijk ook altijd de ander die scheld. Werkelijk sneu voor iemand die zelf vanaf het begin niets anders heeft gedaan. DAT is nou hypocriet! En hé Henk, je loopt de hele tijd maar te schreeuwen dat je getracht hebt om leugens en verdraaide feiten ter discussie te stellen? Hoe kan het dan dat je nog met geen enkel argument bent gekomen dan? Het woord "leugen" heb ik inmiddels al zo vaak van je gehoord, nou nog jouw bewijs waarom iets dan een leugen is. Wil jij echt zo graag een discussie, kom dan eerst eens met argumenten. Tot die tijd ben je het woord "kluns" meer dan waard. Of bedoelde je dat woordje als je het hebt over die "scheldkannonade" van mij.

 • no-profile-image

  Red Dear

  Mensen, onze legermensen zijn op een missie in Uruzgan. We kunnen ze beter terughalen om de "milieu-taliban" te corrigeren.
  Je ziet door de geschiedenis heen een letterlijke rode draad... om de heilige "rode doelen" te bereiken mag en moet je eigen mensen opofferen...
  Het doel heiligt de middelen... wat dat betreft geloof ik ook niet in een evolutiemodel althans niet in relatie tot het menselijk gedrag...
  We kunnen dus een paar namen aan de galerij der grote saneerders toevoegen:

  naast Stalin, Lenin, Pol Pot, Hitler komen de ons thans bedreigende lieden....
  U mag zelf de namen invullen....

 • no-profile-image

  tijger

  Hé natuurman Kubelink, daar ben ik ook weer es. Ken je me nog? Ik heb als tijger uit Siberië mijn vakantie in Nederland doorgebracht. En toen eens in de natuurgebieden van Nederland rondgeneust. Daar was letterlijk geen kip te bekennen. Kippen horen toch ook in de natuur thuis? Zijn uitgesproken prooidieren voor de vossen. Vossen kunnen zich beter volvreten met kippen dan met de spaarzame weidevogels kieviten en grutto`s die er in Nederland nog over zijn, dacht ik zo. Kippen vermeerderen zich ook nog eens veel sneller dan weidevogels en vliegen ook niet naar Afrika. Snap niet waarom die lui van Milieudefensie er nooit voor gepleit hebben om kippen in natuurgebieden los te laten. Staat notabene op de website van Faunabeheer ook nog eens hoe je een kippenren moet maken om te voorkomen dat vossen bij hun geliefde prooidieren kunnen komen. Omdat vossen op deze wijze de kippen als hun geliefde prooidieren moeten ontberen hebben ze bij Milieudefensie blijkbaar liever dat de vossen in Nederland achter de spaarzame weidevogels aan jagen. Op mijn tocht door de Nederlandse natuurgebieden kwam ik nog meer tegen. Tsjonge jonge wat een brandnetels staan daar. Wordt hoog tijd dat er een flink aantal kalkoenen in de natuurgebieden losgelaten worden om al die brandnetels eens aan te pakken. In de Nederlandse natuurgebieden ben ik niet één kalkoen tegengekomen. Die horen toch ook in de natuur thuis? En waar zijn de pauwen die een beetje kleur kunnen geven aan de kleurloze natuurgebieden van Nederland. Kippen, kalkoenen en pauwen in de natuurgebieden zou een paradijs zijn voor vossen. En konden ze de weidevogels dan wel met rust laten. Op mijn verdere tocht door de Nederlandse natuurgebieden vroeg ik mij af waarom lopen daar geen schapen en geiten. Schapen en geiten zijn uitgesproken dieren om de wortelonkruiden zoals distels en ridderzuring te beperken. Vreten ze al op in het kiembladstadium. Kwam in de natuurgebieden alleen een paar moedelooskijkende Schotse hooglanders en wat herten tegen. Die in hun eentje maar moeten zien of ze het onderhoud van de natuurgebieden rond kunnen krijgen. Ten tijde toen de Batavieren in ons land kwamen zag het hele natuurgebied Nederland er beter verzorgd uit dan die (quasi-) natuurgebieden die er nu in Nederland aangelegd zijn. Toen waren er ook nog een hoop modderpoelen met een paar varkens erin. (Weet je trouwens wel waarom varkens zich zo graag in modderpoelen rondwentelen. Dat doen ze om zich tegen mij de tijger te beschermen. Ik lust geen varkens met een laagje modder. Zit een vies smaakje aan.) Het is me wat met die natuurgebieden in Nederland. Hoe hoog moet ik de kennis van de ecologie experts inschatten die bepalen hoe een natuurgebied in Nederland ingericht dient te worden. Kennis zal wel aanwezig zijn maar of het experts zijn valt te betwijfelen. Dat kalkoenen gek op brandnetels zijn weten deze ecologie experts waarschijnlijk niet eens.
  Wel Kubelink hier is je kans. Leg aan mij en de mensen op dit forum maar eens uit waarom er geen kippen en/of andere dieren in de Nederlandse natuurgebieden zijn om zo hun bijdrage te kunnen leveren voor het noodzakelijke onderhoud van die natuurgebieden.
  O,ja nog wat. Vanwege de vorige discussie die we hadden. Heb je de website van de gezondheidsdienst van dieren al eens doorgespit? Om er zo achter te komen hoe het zit met de worminfecties die voor dieren een bedreiging vormen. Zou Marianne Thieme ook eens moeten doen. Krijgt ze een heel andere kijk op "diervriendelijkheid".

 • no-profile-image

  Kubelink

  Henk, Henk, Henk . . . kluns Weet je wel eens wat je allemaal schrijft? Uit jouw reactie spreekt niets dan agressie. Als je mijn reacties had gelezen, dan had je heel goed geweten dat ik nooit "boeren en hun gezinnen" negatief bejegen. Typerend dat een schreeuwerd als jij weer zoiets verzint, terwijl ik in mijn uitgebreide eerdere reactie juist heel duidelijk het tegenovergestelde heb gezegd. Is 'verdraaien' soms een hobby van je? Familie van Wouter Bos? Ik heb eerder ook al zeer expliciet gezegd dat ik tegen het SYSTEEM ben dat er voor gezorgd heeft dat er tegenwoordig 55 boeren per week stoppen. En over die doorgeschoten landbouwproductie, hier staat het heel simpel en kort uitgelegd: http://www.ddh.nl/duurzaam/landbouw/duisteremachten/landbouwwesten.html#overproduktie Dus hoezo nou "blinde obsessie en fanatisme"? Je lijkt wel een gefrustreerde extremist. Vooral wanneer je zegt dat iemand automatisch een diepgewortelde afkeer van het nieuwe heeft als hij aangeeft dat hij iets ouds mooi vindt. Ha, Ha, Ha, wat een maffe gedachtengang. En dat laatste stukje van jouw reactie is wel helemaal het toppunt: "alle diervriendelijke groeperingen" laten (volgens jou) dieren los, steken gebouwen in brand en bedreigen mensen? Als dat zo zou zijn, dan zijn (volgens jou) dus enkel de mensen die NIET diervriendelijk zijn GEEN terrorist. Ja, ja, dan zou ik als ik jou was rap eens kijken of er nog ergens op aarde een dieronvriendelijke stam is waar je naartoe kunt vluchten. In een land waar zo'n 86% van de burgers tegen de bontindustrie is leidt jij vast een zeer ellendig leven? Of niet? Dus bijna alle Nederlanders zijn terroristen, zeg je? En jij hebt ook nog het lef om anderen van minachting te betichten? Je lijkt wel zo'n extremist die schreeuwt dat alle moslims terrorist zijn of dat iedereen met een kaal hoofd een Nazi is. Maar goed, genoeg over jou. Je hebt al veel te veel aandacht gehad. Ton praat tenminste heel wat redelijker. Hij heeft immers helemaal gelijk over de rapporten in Duitsland. Alleen is hij vergeten dat ik sprak over 35 jaar geleden, plus dat ik alleen heb gezegd dat destijds de negatieve gevolgen van alle ruilverkavelingen en het overvloedige gebruik van landbouwgif duidelijk werden. Hoe hij er bijkomt dat ik iets heb gezegd over landbouwgif in water is mij een volslagen raadsel. Jij kunt je hooguit irriteren aan je eigen leesvermogen, niet aan dat wat er staat.

 • no-profile-image

  Los van het feit, dat het mij helemaal niks meer interesseert wat die Kubelink schrijft, vraag ik mij ook af of hij/zij ook nog iets voor de kost doet. Volgens mij is het een dagtaak voor hem/haar om hier overal op te reageren. Hij kan m.i. aan werken gewoon niet toekomen ( wat hij/zij ook zou doen). Zal toch wel handje ophouden zijn.

 • no-profile-image

  frits

  wat doet milieudefensie aan het fileprobleem? ga eens in discussie met automobilisten die elke dag veel kilometers maken en vraag hen eens of ze niet beter dichter bij hun werk kunnen gaan wonen en moeten afzien van die forse kilometervergoeding.er staan huizen zat te koop in nederland, ongeveer 115.000

 • no-profile-image

  ton

  Kubelink, je klets uit je nek over landbouwgif welke het water vervuilt. Verreweg de meeste chemische verbindingen in ons oppervlaktewater komen voort uit de residuen van geneesmiddelen zoals rapporten in Duitsland 10 jaar geleden al hebben aangetoond. Dit heeft destijds uitgebreid in de Telegraaf gestaan. Het is inmiddels een feit dat bepaalde mannelijke vissoorten inmiddels eitjes met zich meedragen als gevolg van de residuen van het pilgebruik welke -door onder ander riooloverstorten- in het oppervlaktewater terechtkomen. Als je goed geïnformeerd was wist je dat zuiveringsinstallaties deze stoffen en vele andere residuen van geneesmiddelen niet kunnen verwijderen.
  Schreeuwen zonder kennis van zaken is op zich geen kunst maar wekt wel irritatie bij mensen die de zwarte piet krijgen toegespeeld. Verhef je boven jezelf en hou hier in het vervolg rekening mee.

 • no-profile-image

  Hee Kubelink, ouwe kletsmajoor, was jij nu vanmorgen ook om 06.00 uur weer aan het werk?

 • no-profile-image

  Kubelink

  Allen dank voor uw tsunami van tegenargumenten. Zet uw banaalheid voort, opdat u de reputatie van de landbouw in ere houdt.

 • no-profile-image

  Dorien

  Michel een goed verhaal doorgaan zo, vanuit Wageningen komen nu echter ook berichten dat de cijfers uit de film voor arme landen kloppen wat betreft de uitstoot, maar dat dit niet voor de Nederlandse landbouw geld.. Beste Kubelink als milieumensen zich gedemoniseert voelen moeten ze dat ook niet bij een ander doen. Er is ook een andere uitspraak, als gij niet wilt wat u geschied doe dat ook een ander niet. Dus met andere woorden als je niet wilt dat er kwaad over je wordt gesproken, doe dat dan ook niet over iemand anders. Milieu mensen zijn nu eenmaal begonnen met kwaad spreken over de boeren en dan zouden wij niets terug mogen zeggen. Dat dacht ik dus niet.

 • no-profile-image

  Kubelink

  Yo Dorien. Wat verkoop je nu voor onzin? Milieumensen die zogenaamd begonnen zijn om kwaad te spreken over 'de boeren' en die zouden niks terug mogen zeggen? De opkomst van de milieubeweging is juist te wijten aan de landbouwsector zelf. Vooral toen eenmaal de negatieve gevolgen duidelijk werden van die allesverwoestende ruilverkavelingen en het overvloedige gebruik van allerlei landbouwgif. En het is maar goed ook dat die beweging er gekomen is. Als dat niet gebeurd was hadden we nu geen Wvo of andere milieuwetgeving gehad, met alle gevolgen van dien. De ouderen onder ons weten nog wel hoe ons oppervlaktewater er zo'n 35 jaar geleden uitzag, en vooral ook hoe het vaak rook. Ons land was één grote vuilstort. Moet je nagaan hoe het nu, zonder milieuwetgeving zou zijn geweest. Let wel, naast industrie en huishoudens was het de landbouw-SECTOR die dat op haar geweten had. Je kunt daar dus zeker niet de individuele boer van beschuldigen! Die moest gedwongen intensiveren onder het mom van 'vooruitgang'. Dat is trouwens precies wat de PvdD keer op keer benadrukt, zoals ook op hun website te lezen is. Als je hun visie anders 'wilt' lezen dan er letterlijk staat, moet je dat zelf weten, maar ga dan niet zitten liegen dat ze 'de boeren' demoniseren. En Michel, je doet een leuke poging om je straatje schoon te vegen, maar daarin faal je jammerlijk. Je gaat mij toch niet vertellen dat je de woorden "milieucrimineel" en "dierenbeul" van hetzelfde kaliber vindt dan "terreur" en "moord". Jij bent overigens wel erg onbeschoft als je een zin van mij pikt, daar twee woorden uithaalt, deze vervolgens vervangt door woorden die je zelf ter plekke verzint en dat dan weer tegen mij inzet. Een schoolvoorbeeld van het opzettelijk verdraaien van de werkelijkheid! Daarnaast, wanneer jij het burgerinitiatief "stop fout vlees" een 'boerenmoordplan' noemt, val je niet alleen Milieudefensie aan maar iedereen die achter dat burgerinitiatief staat. Oké, dat zijn wellicht niet alle mensen die wat met milieu te maken hebben, maar toch. Achter dat 'boerenmoordplan' staan meerdere gerenomeerde organisaties. Sterker, binnen zeer korte tijd hebben zich daarbij ook meer dan 100.000 mensen aangesloten. Bovendien, onafhankelijk onderzoek van het Nipo toonde onlangs ook nog eens aan dat driekwart van de Nederlanders wil dat de veehouderij milieuvriendelijker wordt. Als dat geen stevig signaal is uit de samenleving? Dat een kamer dat burgerinitiatief vervolgens afwijst zegt meer over de minachting van de politiek voor het volk, dan over de inhoud van het initiatief.
  Trouwens Michel, uit de rest van je verhaal blijkt ook jouw beperkte milieukennis. Het probleem is natuurlijk helemaal niet de natuurlijke CO2-uitstoot (zoals bij ademhalen), maar over de verhoogde uitstoot als gevolg van menselijke activiteit. Dat je dat niet eens snapt zegt al genoeg. Of zet je dit soort zielige onzin er nu alweer bij om milieuproblemen te bagatelliseren en milieumensen belachelijk te maken? Naast het ademen doet natuurlijk ook de CO2-binding van de akkerbouw er niet toe: Als er op die akkers bos zou staan was die CO2-binding er ongetwijfeld ook geweest, zoniet meer. Nee, dan de CO2-binding van de melkveehouderij. Nog buiten de grote hoeveelheden methaan (21 x sterker broeikasgas dan CO2) en lachgas (310 x sterker dan CO2) wat het vee produceert, wordt die CO2-binding alleen al teniet gedaan door de teruglopende CO2-opname van bos/regenwoud door(illegale) houtkap t.b.v. veevoersoja-plantages e.d.. Daar is de EU sinds deze week ook eindelijk een keer achter, terwijl dat effect toch al jaren bekend is. Nou wordt mij ook nog gevraagd om eens iets positiefs te schrijven over de landbouw. Nou, dat is prima hoor. Ik vindt het namelijk heel goed dat er voedselproductie is door de landbouw. Dat vindt ik net zo goed als dat we drinkwater hebben door onze drinkwatermaatschappijen. Het is dan ook vrijwel dezelfde taak: het volk voorzien van een eerste levensbehoefte. Alleen, moeten we nu de drinkwatermaatschappijen ook telkens schouderklopjes geven wanneer ze hun werk goed doen en vervolgens onze bek houden wanneer het toevallig de foute kant op gaat? Ammehoela.
  Oh ja, waar was ik met positief blijven. Ik heb gelukkig hele goede contacten met boeren die echt moeite doen op het gebied van biologisch boeren en/of natuurontwikkeling. Ze redden zich over het algemeen (ook economisch) verassend goed en je ziet en hoort dat ze er ook echt plezier aan beleven. Helaas hoor ik ze nog wel wat weinig op dit soort sites. Ik zie dus best vooruitgang, al is het nog wat mondjesmaat.
  Als laatste moet toegeven dat er bij ons nog heel wat mooie erven bewaard zijn gebleven, met vaak nog prachtige oude boerderijen. Wat dat nou met dit forum te maken heeft? Net zo weinig als voedselveiligheid, onderhoud van het platteland, het kunnen kopen van voedsel in de supermarkt en "zoveel zaken".

 • no-profile-image

  rood diertje

  Als ze inderdaad zorgen maken over het platteland (wat ze echt niet doen) waarom stonden ze dan niet op de achterste benen toen de buurtsupers en allerlei ondernemers weg trokken uit het platteland. Het is milieudefensie maar om 1 ding te doen en dat is zoveel mogelijk boerengezinnen het leven ondragelijk te maken en opzetten tegen de maatschappij. Gelukkig heeft de tweede kamer dit ook ingezien (evenals een steeds groter wordende groep) dat het burgersinitatief van hun gewoon een grote leugen was. En even naar die rooie linkse eikel van een dier. Ik slaap er helemaal niet minder van als wouterje van eikel weer eens zijn grote bek los trek. Gelukkig luistert er bijna niemand meer naar hem. Ook gezien de situatie in de wereld over voedselzekerheid en voedseltekorten denk ik dat deze onzinnige prietpraat snel over is. Want jullie soort vergeten steeds weer dan wij boeren wel voedsel moeten produceren voor jullie. Bijt nooit de hand die jullie moeten voeden ! Hypocriet gelul allemaal. Welterusten

 • no-profile-image

  piet

  de consument wil heel goedkoop voedsel want de benzine,het ziekenfonds en vakanties zijn zo duur .Maar stellen wel hoge eisen aan dierenwelzijn en aan het landschap.Moet je ze nu al eens horen klagen dat voedsel duurder wordt,ze willen voor een dubbeltje op de eerste rang zitten.

 • no-profile-image

  Johnny Kas

  Het probleem is dat die zogenaamde dierenvrienden in een flatje vlakbij voorzieningen wonen en jaloers zijn op de boeren die het harde bestaan in de natuur wel aandurven en daarom maar kortzichtig op het eerste de beste iets wat verkeerd lijkt in hun ogen gaan protesteren. Ze kijken echter niet verder naar hoe het eigenlijk is, maar een varkensflat? Dat kan toch nooit goed zijn. Dat het dierenwelzijn goed geregeld is willen ze niet horen. Maar zelf wonen ze wel in een flatje met een konijn op het balkon in een hokje van 30cm bij 1 meter.

 • no-profile-image

  Henk

  Milieudefensie heeft indertijd ingestemd met de reconstructiewet en de invoering van LOG's, want landbouw moest zo veel mogelijk verplaatst worden uit groene zone's. Men wil economische ontwikkelingen zoals schaalvergroting, die globaal over de hele wereld plaatsvindt, tegen houden. Een onmogelijke zaak, dit kan alleen als men het- inderdaad zoals vorig respondenten schrijven- het communistische idee van planeconomie zou invoeren.
  Jarenlang hebben clubs als milieudefensie hun haat tegen boeren luidkeels verkondigd, nu huilen ze dikke krokodillentranen dat het platteland ontvolkt wordt en er geen boer meer overblijft om (gratis) het landschap te onderhouden.
  Hoe hypocriet en leugenachtig kun je zijn.

 • no-profile-image

  Jos

  Weer een walgelijke opmerking vanuit wakkerdier. Als dit wat jullie voor de dieren willen betekenen, zou ik nooit geen dier willen zijn. Jullie lijken wel schapen in wolfskleren. Als fatsoenlijk mens doe je hier niet aan mee. Dit moet ook H.Waalkens van de PVDA beseffen. Als hij voor een goede zaak in de Kamer zit, moet hij zich is bezig houden met wetenschappelijke onderbouwingen van zaken die hier van toepassing zijn. ER wordt een berg geld over de balk gesmeten, kan hij dit nu en later als ook zijn PVDA stemmers de rekening gepresenteerd krijgen. Hoeveel duurder wordt het voedel? Als men het geld goed besteed is dit goed voor de consument, de producent en de dieren en het hele mileu. Als we terug kijken naar de zure regen, dit kwam toch door de ammoniakuitstoot van de dieren. De bossen gingen toch dood. Wat blijkt, grootste schuldigen is de zwavel en de sterfte van de bossen kwam door vewaarlozing. Op de zand gronden was overheidsbeleid, grond waterstand in zomer en winter op een lager peil. Wat was het resultaat, massale verdroging. Dit beleid is ingezet in begin 1970 en weer terug gedraait begin jaren 1990. Dit door een zware strijd door boeren tegen de waterschappen in Brabant. Zij hebben hun gelijk gehaald in Werken aan Water een beleid van de provincie. Het is met algehele stemming aangenomen. Het plan tot een goede waterbeheersing is dus door de boeren opgeisd en niet door mileuorgansatie. De bossen en de natuur plukken ook de vruchten. Wat ook het probleem was met de bossen, dat de PH rond de 3 zat. Dit is zuur, dit is gewoon natuurlijk voor zandgronden. Hier voor moet je landbouwkalk strooien om weer boven de 4 te komen. Dit is een goed kope manier om verzuring tegen tegaan. En ook de enigste manier, dit is de basis voor de groei van gewassen op grond. Alle gewassen onttrekken voedsel dus ook kalk. Als dit er van nature er niet in zit moet je het zelf aanvullen, dit gebeurd al meer dan 100 jaar. Goede bemesting is ook van het grootste belang voor de dieren, anders blijft er geen dier over. Hiermee wil ik aangeven dat je alleen moet streven wat goed is. Die weg moet recht en deskundig zijn. Neem aan dat in de natuur ammoniak heilzaam is volgens een groep wetenschappers, dan moet je dit ook zeker willen weten. Want het mag niet zo zijn dat je dit met heel veel kosten vernietigd. En dat de vervuiling van de lucht toeneemt.

 • no-profile-image

  Berend Botje

  Wakker Diertje is wakker geworden en reageert net als Kubelding met ongeveer hetzelfd arsenaal aan beledigende taal, woorden als dom, kluns, enzovoort.
  Werd je een beetje ruw uit je hallucinerende dromen over mileuparadijzen en grazige weiden met scharreldieren gewekt ? Ach, wat jammer. Duidelijk is dat na het ontwaken het foeteren van deze figuren direct begint. Misschien inderdaad zoals Power to the Bauer schrijft, ga op je eigen vakgebied onzin uit zitten kramen. Dat zal niet mee vallen, waarschijnlijk hebben deze figuren geen vak, gezien de vele uren die ze besteden aan het treiteren en modder gooien naar de agrarische sector.

 • no-profile-image

  gert

  kubelink wil weer terug naar de tijd van ot en sien,hij is 80 jaar te laat geboren

 • no-profile-image

  Henk

  Kubelink, ik heb geachte weggelaten omdat u daar blijkbaar geen prijs op stelt, misschien moest u dat woord opzoeken in de Dikke van Dale, in mijn omgeving is het de gewoonte om iemand die je niet kent, hiermee schriftelijk te antwoorden.
  Tevens ziet het er naar uit dat dat u het verschil niet kent tussen een dierenactivist en een dierenliefhebber. Het frappant is dat wanneer iemand reageert die het niet me u eens is, u deze en gene direct kwalificeert als schreeuwer, kluns en extremist. Daarnaast doet u erg uw best om dergelijke reacties te ridiculisern.
  Over de genoemde bedreiging, dit is werkelijk gebeurd, er is aangifte gedaan, en als die bedreigingen geuit worden door "dierenliefhebbers" in het bijzijn van kinderen zegt dit genoeg over het allooi van deze dierenliefhebbers. Misschien moet u het boek van journalist Peter Siebelt - Eco Nostra - lezen, daarin wordt haarfijn uitgelegd welk kaliber mensen deze activistengroepen herbergen. Maar ach, de feiten die daarin vermeld worden zult u wel weer afdoen als geschreeuw en er met dezelfde agressieve emotie op reageren zoals u dat hier vaak in dit forum doet.
  Het heeft weinig zin om met argumenten te komen in een discussie met mensen, die menen dat zij het morele besef van de maatschappij vertegenwoordigen en ten alle tijde hun eigen gelijk als godsdienst preken.
  U mag als reactie hierop nog lekker te keer gaan, schelden en negatieve kwalificaties neerpennen, ik ga u er niet op antwoorden, uw stukjes lezen is zoals een van de respondenten al schreef, verspilde tijd. Einde discussie.

 • no-profile-image

  Power to

  En weer zo'n grandiose bijdrage van wakkerdier !! Wat probeer jij eigenlijk te bereiken hier op dit forum, behalve je ongenoegen uit te spreken naar boeren en hun gezinnen ? Geldt trouwens ook voor al die andere zeikers hier. Ga naar andere forums (wakkerdier, pvdd enz) en laat ons boeren hier discuseren over onze eigen zaken.

 • no-profile-image

  Michel

  En blijkt dat het burgerinitatief is gesneuveld, heeft milieudefensie spijt van de "stop fout vlees" aktie en biedt de boeren exuses aan. Eerst de boerengemeenschap tot op het bot toe krenken met zeer zware aantijgingen en nu sorry zeggen om een coaltitie te vormen met de boeren. Beste boeren en belangenbehartigers, trap niet in deze excuses woorden van deze anti-boerclub. Ga nooit een coalitie aan met deze "mensen". Het zijn en blijven wolven in schaapskleren. Hun doel is en blijft het terug dringen van boeren en hun gezinnen. Als we nu samenwerken met deze club dan hebben ze ook invloed en dat is nou precies wat ze niet moeten krijgen. Boeren, lto, nvv, pvv, vion en alle andere organisaties in de landbouw, negeer milieudefensie en ga NIET met ze aan tafel zitten om te praten over welk onderwerp dan ook.

 • no-profile-image

  een wakker dier

  Berend botje...jij hoeft niet zo uit te varen joh.
  Als er een de weg sinds jaar en dag de weg kwijt is ...dan ben jij het wel.
  Ook jouw weg was ooit recht, echter jij maakt de weg zelf krom....dus dom...dom...dom.
  Hopelijk zien wij jou nooit weerom.
  Ps. zit botje an de ritalin dan, dat je het zo goed weet?

 • no-profile-image

  Kibbeling hoor je nu niet meer, die is verm. na al die goed onderbouwde kritiek op zijn geklets spontaan in de hete bakolie gesprongen.

 • no-profile-image

  ton

  Kubelink, met mijn leesvermogen is niks mis. Als jij spreekt over het overvloedige gebruik van landbouwgif en vervolgens aangeeft dat het maar goed is dat er een Wet Verontreiniging Oppervlaktewater is gekomen, dan suggereer je op zijn minst een verband hier tussen. Deze stelselmatige suggesties werken mensen op hun zenuwen. Alle residuen van de paracetamolletjes komen dan weer in het water terecht. Als je vervolgens de zaak nu weer nuanceert laat ik het er verder bij.
  Hopelijk laat je de landbouw dan verder met rust en richt je je pijlen op de farmaceutische industrie en de burger.

 • no-profile-image

  ton

  Kubelink, ik heb de
  dikke van Dale er even bijgenomen;
  suggestie=het ingeven van een gedachte
  suggereren = een gedachte ingeven.
  suggestief= sterk suggererend; door suggestie.
  Meer kan ik helaas niet voor je betekenen, leg dit zo maar aan je pedagoog uit dan komt het misschien nog wel goed met je.

 • no-profile-image

  Red Dear

  En dan die TV zender Llink... ze vliegen de gehele wereld over.... planten dan ter compensatie een paar bomen....
  De hypocritie is zo onmetelijk....
  Net zoals een van de vorige schrijvers stelt, de boeren zijn het pispaaltje... de steden vervuilen en het volk vliegt de hele wereld over....

 • no-profile-image

  Jonas

  Mevr. Kubelink, je vroeg om tegenargumenten. Buiten het feit dat je die al voldoende hebt gehad, en wetende dat geen enkel tegenargument het zal halen bij iemand die z'n principes heeft en daar nooit of te nimmer van zal afwijken (m.a.w. emotie gaat boven ratio), wil ik nog wel een balletje opgooien. De mens moet toch wel het toppunt van arrogantie hebben bereikt als hij in de veronderstelling is dat alles wat de nietige mens (ten opzichte van die gigantische aardkloot en dito atmosfeer) in de fraktie van tijd (ten opzichte van de leeftijd van de aarde) dat wij hier op aarde logeren, invloed zouden kunnen hebben op het doen en laten van moeder natuur (bijv. ozongat, smeltende ijskappen enz. enz.). Dat zou een enorme zelfoverschatting zijn. Als je dan vraagt: Kunnen wij dan doen en laten met het milieu wat we maar willen? Dan is het antwoordt: Ja! Dan pas heb je een enorm respect voor moeder natuur, en ken je je plaats in ons heelal!

 • no-profile-image

  Kuiper

  Het is typisch Hollands calvinisme dat de pot de ketel verwijt dat die veel zwarter ziet zodat de grote groep ketels zich minder schuldig zullen voelen en zich massaal tegen de kleine groep ketels zullen keren.

  In dit geval, de grote steden met hun miljoenen verontreinigende inwoners wijzen naar de paar duizend boeren dat die veel verontreinigen.

  Bijvoorbeeld de riooloverstorten van grote steden die bij een beetje hevige regenval meten het zwaarverontreinigde rioolwater zo het kanaal of rivier in laten lopen. De riooloverstort is van de staat, dus die word niet bekeurd maar gedoogd.
  De ambtenaren zoeken en milieuvrienen zoeken naar een geschikte dader, zij vinden de boer, misschien komt er via de grond of wind wel een beetje landbouwgif in het (reeds door rioolwater verontreinigde) oppervlaktewater terecht. Of loopt er ergens een beetje drijfmest van het land af de sloot in, want daar zit AMMONIAK! in, menselijke uitwerpselen of ammoniak-schoonmaakmiddelen blijkbaar niet?!

  En "de heilige koe" (de auto) blijkt zeer vervuilend te zijn, maar de burgers hebben er allemaal één en willen niet de schuld hebben van Co2-uitstoot, maar Marianne heeft de oplossing! De boer heeft namelijk koeien, en een paar onderzoekers ergens in de buurt van Hollywood (Californië) hebben onderzocht (god zal weten hoe), dat de Koe wel 4x zoveel CO2 uitstoot dan de auto! Dus de koe heeft het gedaan, maar de koe is maar een dier, dus de baas, de boer krijgt de schuld. En daarom rijd Marianne maar met een dikke Hummer naar de presentatie toe, want die auto is eigenlijk heel erg schoon.
  De onwetende burger is nu tevreden, want iemand anders heeft de schuld nu.

 • no-profile-image

  Red Dear

  Het wordt hoog tijd dat er een onafhankelijk college komt dat de mensheid waarschuwt en bewaard voor al die emotionele en impulsieve acties mbt o.a. milieu en dierenrechten!
  Op de lagere school moesten we lachen om de heksenwaag...
  Vandaag de dag is de situatie niets verbeterd, ondanks een groot aandeel hoog opgeleide mensen..
  Momenteel bevinden we ons in een stroomversnelling van milieu, dierenrechten en noem maar op...
  Het oude systeem van AFLATEN is weer ingevoerd... ondernemers staan te trappelen om te doneren...alleen ze vergeten dat die clubs uiteindelijk erop uit zijn om juist hen onder de knie te krijgen...wereld(dieren)communisme...
  Thieme streeft Lenin cs nog voorbij...

 • no-profile-image

  Henk

  Kubelink beweert dat het ontstaan van de milieubeweging primair aan de lanbouw te wijten is. Vreemd hoe is de - in zijn ogen doorgeschoten landbouwproductie - ontstaan. Als producten niet afgenomen worden, kunnen ze niet geproduceerd worden. Alle milieuproblemen worden verzoorzaakt door overbevolking, dit is de kern van de zaak. Het feit dat Kubelink in zijn optiek alleen de landbouw er uit pikt om zich op af te reageren zegt genoeg, als je in de geschiedenis kijkt is het vaker gebeurd dat een bevolkingsgroep (hier beroepsgroep) de schuld van een probleem krijgt, zeer gevaarlijk. Kubelink zegt het al, hij vindt oude boerderijen prachtig en hieruit blijkt dat hij een diep gewortelde afkeer heeft van moderne bedrijven. Duidelijk komt hier weer de patriarchale en hautaine linksgeorienteerde minachting ten aanzien van de landbouw naar voren, waarvan de milieuridders annex boerenhaters zich standaard van bedienen. Jarenlang hebben de mensen van de milieuclubs leugens en onwaarheden geponeerd en hardwerkende mensen en in het diepst van hun ziel gekrenkt en daardoor hun werk en levenswijze als onwaardig afgeschilderd. En dan zeggen dat de respondenten op dit forum moet stoppen met milieumensen te demoniseren ?
  Hoe hypocriet kunt u zijn Kubelink ? Als ik zie hoeveel tijd u hier op het forum doorbrengt om boeren en hun gezinnen negatief te bejegenen, kan ik dit niet anders zien dan gebaseerd op een blinde obsessie en fanatisme. Duidelijke symptomen die alle `diervriendelijke`groeperingen laten zien, en uit de werkwijze van deze groeperingen zoals het loslaten van dieren, het in brand steken van gebouwen, materieel, het bedreigen van mensen, etc. kun zeer zeker deze groeperingen aanduiden als terroristen.

 • no-profile-image

  Kubelink

  Als ik dat anonieme geval van 20:01 was, zou ik nog maar een keer kijken bij dat andere onderwerp. Jij gebruikt trouwens geen naam, zelfs niet eens een schuilnaam. Dat is net als de gast die jij hier citeert. Of ben je zelf die 'held' die dus nu een opmerking van zichzelf heel stoer aan het promoten is? Knap joh.

 • no-profile-image

  Kubelink

  Nee Ton, ik zei dat het maar goed is dat de milieubeweging er gekomen is, anders hadden we nu geen Wvo of andere milieuwetgeving. Die zin gaat dus over het GEVOLG van de opkomst van de milieubeweging. De tekst ervoor gaat over de AANLEIDINGEN van de opkomst van de milieubeweging (waaronder de negatieve gevolgen van het gebruik van landbouwgif). Dat zijn twee totaal verschillende dingen, dus moet je ze ook niet door elkaar halen. Ik hoef niks te nuanceren als er niks te nuanceren is. Ik heb trouwens wel een tip voor je als je steeds koppijn krijgt door jouw leesproblemen. Neem eens een logopedist in de arm. Dan zie je misschien ook nog eens in dat er niet iets staat wat op je zenuwen kan werken. Bespaart je een hoop onnodige koppijn.

 • no-profile-image

  Henk

  Geachte heer Kubelink, wanneer men hier als respondent op uw epistels reageert, begin u te schelden, over agressie gesproken. Ben in het verleden persoonlijk door die aardige mensen van de diervriendelijkheids/milieumaffia bedreigd met de dood,omdat ik getracht heb de leugens en verdraaide feiten die men rondbazuinde ter discussie stelde.
  Over extremisme gesproken, de felheid, gecombineerd met uw scheldkannonade en denigrerende toon die u bezigt ten aanzien van mensen die op dit forum reageren, zeggen meer over uw karakter en uw fanatisme dan over mij.

 • no-profile-image

  Ik zeg net bij een ander onderwerp hierzo: Kukelblink uit Twente, een der steunpilaren onzer samenleving, heeft 't er maar druk mee. Als 't zo door gaat zal Nederland in 2008 macro-economisch goed uit de bus komen. Kunnen we allemaal van profiteren.

 • no-profile-image

  m. verbakel

  Heel jammer dat er op deze manier gereageerd wordt op het bericht, ik ben gisteren op de bewuste avond geweest en het was een zeer open discussie waaruit de conclusie getrokken kan worden dat de verschillende partijen niet zo ver uit elkaar liggen qua standpunten, overal heb je extremisten maar daar moet je mee leren leven, de waarheid ligt vaak in het midden en met de discussie bereik je veel meer dan schelden of verwijten maken. Het bericht van deze journalist is naar één kant getrokken en geeft beslist de discussie zoals gisteren gevoerd niet weer!!
  De discussie was goed, een compliment voor de discussieleider, geen welles niettes spelletje, of punten scoren over andermans rug.

 • no-profile-image

  Kubelink

  Hou nou eens een keer op met dat gedemoniseer van milieumensen. Je veroordeeld daarmee in één klap een groot aantal totaal verschillende mensen voor allerlei zaken die ver in het extreme worden getrokken of waaraan ze helemaal geen schuld zijn. Hoezo "boerenmoordplan"? Wil je met je stemmingmakerij alle mensen die ook maar iets met het milieu te maken hebben iets gruwelijks als moord in de schoenen schuiven of zo? Of dat woord "terreur" dat ene 'Red Dear' weer eens zo orgineel uit de kast haalt. Waar is dat dan op gebasseerd? Dat al die "milieurakkers" die Michel bedoelt letterlijk dodelijke aanslagen op onschuldige mensen plegen of zo? Zelfs het CDA neemt dit soort retoriek al in de mond tegen mensen die vanuit een sterk gevoel van onrecht, dat ook nog eens breed gedragen wordt door de bevolking (86% is tegen bontproductie), pelsdieren vrijlaten door een stal open te breken. Natuurlijk mag dat nooit vergeleken worden met het vermoorden van vele onschuldige burgers. Volgens 'Red Dear' echter, streeft Marianne Thieme Lenin nog voorbij en op een ander forum opperde hij dat Thieme net zo denkt als Adolf Hitler omdat "Hitler de grote bedenker en uitvoerder achter de dierenrechten was". Als ik nou iets bij Hitler vind horen dan zijn het juist dit soort valse verdachtmakingen en die demagogische retoriek waar 'Red Dear' de forums mee vergiftigd. Eigenlijk totaal het tegenovergestelde van Marianne Thieme. Vrijwel zonder uitzondering onderbouwd ze haar beweringen met argumenten en vermijdt ze onfatsoenlijk taalgebruik. Telkens laat zij met duidelijke bewoording weten dat niet 'de boer' het probleem is maar het 'systeem'. Het spreekt dan ook voor haar dat er nog geen enkel onafhankelijk wetenschappelijk instituut in Nederland is geweest die zomaar de poten onder de filmstoel van 'Meat the Truth' heeft kunnen wegzagen. Dat lukt ook niet zomaar, want de film heeft weldegelijk een hoog waarheidsgehalte! Dat dit ongemakkelijk is voor de veehouderij doet daar niets aan af. Het zou de sector sieren dat ze de hand in eigen boezem steekt en vergaande maatregelen neemt tegen de hoge milieubelasting die ze veroorzaakt. Als laatste maak ik me toch weldegelijk veel zorgen over de manier waarop bepaalde personen, instanties, bevolkingsgroepen op sites als deze worden gestigmatiseerd. En vooral ook de schaal waarop dat gebeurt en de agressie die ervan afdruipt. Expres worden mensen hier keer op keer weer gewezen op de zogenaamde slechtheid van andersdenkenden, met name milieumensen. Probeer eens vaker te nuanceren. Zoek eens wat vaker naar feiten en stop met al die leugens en verdachtmakingen. Lenin zei ooit: "Een leugen die vaak genoeg verteld wordt, wordt op den duur zelf waarheid." (later overigens ook door Hitler gebruikt). Kijkend naar de steeds terugkerende retoriek over 'milieumensen', met woorden als "terreur" en "moord", lijkt dat angstig veel op hoe dictaturen er een bepaalde gedachte blijven inhameren om een deel van de samenleving op te zetten tegen andersdenkenden. Ik wens iedereen voor de jaren die nog komen veel individuele wijsheid toe.

 • no-profile-image

  gert

  kubelink,je kunt tevreden zijn,elke week stoppen er zo,n 55 boeren in nederland,je hoeft je nergens meer druk om te maken,dat is ook niet gezond voor je

 • no-profile-image

  Red Dear

  Wat de aan de oppervlakte strijdende communisten niet gelukt is, gaat de dierenactivisten die zowel onder als bovengronds werken wel lukken. De infiltratie in de media en vele geledingen is een zeer geslaagde operatie...
  De ondernemers en boeren steken liever de kop in het zand... en gaan nu klagen...
  Ramekers is liever in het buitenland onderweg dan aandacht aan deze, veel grotere bedreiging...de groeiend macht van de linkse dierenvrienden te beperken...
  Slaap zolang het nog kan... Wouter van Eck en consorten...die zorgen er wel voor dat je voldoende slapeloze nachten gaat krijgen...

 • no-profile-image

  gert

  je hoort milieudefensie niet over de stad met die grote scholen,ziekenhuizen,kantoren,supermarkten en vinexwijken,dat is blijkbaar heel normaal.op het platteland moet alles lekker kleinschalig zijn en blijven.ze zijn wel selectief

 • no-profile-image

  roike

  mijn lieve god !!!! wat kan die kubieke meter uit twente toch uit zijn nek kletsen !!! erlf bevuilt hij zijn heel woongebied.

 • no-profile-image

  boer

  ik vraag mij eigenlijk af wat kubelink voor werk doet.
  boertje pester? AIVD er??
  zeg het maar.

 • no-profile-image

  Michel

  Milieudefensie naast de boeren ? Ga toch een eind fietsen, Riky. Als ze echt naast de boeren staan dan hadden ze niet zo'n boerenmoordplan gemaakt en dan hadden ze het zeker niet "fout vlees" genoemd. Ik ga er dan heel hard voor pleiten bij de boeren belangenbehartigers om milieudefensie gewoon links te laten liggen. Met dit soort mensen valt niet te praten. Of ze moeten eerst eens excusus aanbieden voor alle negatieve uitlatingen naar boerengezinnen en daarna erkennen dat de landbouw al reeds hele goede zaken gedaan heeft richting milieu en welzijn. En zolang ze dat niet doen ; absoluut geen samenwerking met deze milieurakkers.

 • no-profile-image

  Michel

  Jazeker, boerenmoordplan. Met dat plan blijf geen boer over en dan is dan ook precies de bedoeling van milieudefensie.. Misschien een beetje overdreven, maar ik doe net als pvdd doet, overdrijven met simpele loze oneliners die blijven hangen en zo te zien werkt het ! Je zult toch iets beter moeten lezen, met milieurakkers bedoel ik die milieudefensie mensen en helemaal niet die letterlijk dodelijke aanslagen op onschuldige mensen plegen of zo. Kijk, zo leg jij mij iets in de mond wat ik helemaal niet zeg. Typisch weer zo’n actie vanuit de “linkse” hoek. En trouwens ik ben het helemaal met je eens. Ik citeer je even als ik zo vrij mag zijn. "Zoek eens wat vaker naar feiten en stop met al die leugens en verdachtmakingen. Lenin zei ooit: "Een leugen die vaak genoeg verteld wordt, wordt op den duur zelf waarheid." Deze uitspraak slaat geheel op heel veel mensen die milieu en welzijnsbewegingen blindelings volgen. Door constant verdraaide leugens en eenzijdige onzin te verkondigen (oa in meet de trut) via de media geloven mensen dat het allemaal dierenbeulen en milieucriminelen zijn terwijl de meesten nog nooit op een boerderij zijn geweest, laat staan met een boerengezin gesproken te hebben. De feiten die gebruikt zijn in deze komediefilm kloppen misschien wel, maar het is weer een eenzijdig verhaal, waar voor het gemak de andere zijde is weggelaten, namelijk die van CO2 vastlegging door grasland en akkerbouw en het feit dat er voedsel gemaakt moet worden voor vele mensen hier in de EU en dat kost nu eenmaal energie. Moeten we misschien dan maar stoppen met het maken van voedsel omdat het energie kost ? Laten we dan meteen ook maar stoppen met ademhalen, want er is een tekort aan goede zuurstof. Goed, verder met het stigmatiseren. Met woorden als "milieucrimineel" en "dierenbeul", lijkt dat angstig veel op hoe dictaturen er een bepaalde gedachte blijven inhameren om een deel van de samenleving op te zetten tegen andersdenkenden. En om te laten zien dat je wel een goed hart hebt, zal het je sieren om eens iets positiefs te schrijven over de landbouw. Zoals bijvoorbeeld over voedselveiligheid, over het NH3 probleem welke door de varkenshouderij bijna is opgelost, over het feit dat de landbouw enorme hoeveelheden restproducten uit de humane voedselverwerking omzet in waardevol vlees en melk, over de enorme CO2 binding van de melkveehouderij en akkerbouw, over het onderhoud van het platteland, over het feit dat wij voedsel willen produceren voor jou, welke je gewoon kunt kopen in de megasupermarkt, over zoveel zaken. Met andere woorden, doe niet zo schijnheilig en zielig, je bent echt niet beter dan alle anderen hier op het forum.

 • no-profile-image

  ab

  Milieudefensie stelt u zich eens positief op! Koop zelf een stal en doe wat u zegt en produceer dieren op een vriendelijke wijze. Dan hebt u recht van spreken.
  Stop met over anderen te spreken!!!
  Als je een goed voorbeeld wilt zijn moet je zelf het voorbeeld geven. Dat heb ik Milieudefensie nog nooit zien doen.

 • no-profile-image

  Josien

  Als er mensen zijn die zich milieumensen mogen noemen, dit zijn de boeren. Voor hen is een goed milieu van het aller grootste belang. Het is dan ook te betreueren dat zich anderen zich daar op een verkeerde manier met bezig houden. Het is ontstaan vooral doordat boeren die het niet al te goed deden in de landbouw. Dit door middel van hun bedrijf te verwaarlozen en daardoor moesten stoppen. Er waren erbij die de andere boeren die door gingen en door hard werken hun zaakjes netjes voor elkaar hadden, proberen lastig te vallen. Dit groeide maar door en overal maar bezwaar op maken. Jaloerse mensen zitten overal en veel te veel. Al die organisaties hangen allemaal aan elkaar. Maar hierdoor staan ze lijnrecht tegen over de mensen die werken en vooruit willen. Helaas geld voor die leden van die clubs, verbeter de wereld en begin bij je zelf. Wij werken er hard aan!

 • no-profile-image

  jan vanhumbeeck

  in dit geval zijn dierenrechtenorganisatie's onze bondgenoten, ik heb een klein akkerbouw-varkensbedrijf van 300 stuks en strengere voorwaarden op het vlak van dierwelzijn kan in mijn voordeel spelen in de concurentie met de 'vleesindustrie'
  deze laatste staan nl. aan mijn deur te dringen opdat ik er mee zou stoppen,
  de vleesindustrie en de boeren hebben geen gemeenschappelijke belangen.
  daarom vind ik het ook jammer dat de grootste landbouworganisatie van Belgie altijd de belangen verdedigt van de 'landbouwsector' ,over boeren wordt er steeds minder gepraat

 • no-profile-image

  Red Dear

  Kennelijk is het tijd voor een aantal nieuwe coöperaties die daadwerkelijk de belangen van de boeren vertegenwoordigen.... Op dit moment ontstaat er een slachtofferrol en doet zich het gedrag "if you can not beat them, join them" waarbij de boeren onder regie van voormannen en Rabobank buigen voor de al dan niet "zachte terreur" van al die activisten...
  Kop hoog en gaan voor je sector en je niet laten kisten.
  Kijk critisch naar je lidmaatschap van TV clubs, De Tros is een spreekbuis van Niko Koffeman(.....) De Telegraaf(?) etc.

  De boeren laten zich zoveel aanleunen...

 • no-profile-image

  henk

  ze zijn tegen grote bedrijven omdat ze eigenlijk weer terug willen naar de tijd van ot en sien,in de stad verandert alles maar het platteland moet zo blijven als het was.Nostalgie heet zoiets.ze leven op een rose wolk

 • no-profile-image

  riky schut-hakvoort

  Inzien dat de tijd zich keert!
  De tijd is voorbij dat Milieudefensie zich tegen de boeren keert.
  Ze staan naast de boeren en willen graag meedenken, om er samen uit te komen.
  Boeren moeten nu ook een positieve houding aannemen en samen met Milieudefensie in gesprek gaan en opkomen voor een rechtvaardig landbouwbeleid, waar de gezinsbedrijven met hun veehouderij willen renoveren, investeren of verplaatsen, en vervolgens een goede prijs voor hun product willen ontvangen.
  Dat betekent dat boeren en milieudefensie behalve naar het milieu, ook naar de mens en naar de economie/markt willen kijken. Is er een balans tussen aanbod, afzet en prijs? Is productiebeheersing hier van toepassing?De gevolgen van megastallen (met extra gratis dierrechten van de minister) zijn desastreus! Megastallen gaan nu de Landbouwontwikkelingsgebieden in beslag nemen, ze overvoeren de vlees-en mestmarkt, spelen de multinationals in de kaart, en gaan zorgen voor voedselimperia's die op de werelmarkt zijn gericht. Megastallen gaan nog goedkopere grondstoffen proberen aan te bieden, met oneerlijke concurrentie t.o.v. de gezinsbedrijven die tot nu toe een stabiele factor zijn in de totale voedselproductie en voedselvoorziening.
  We hebben alleen macht om iets te veranderen, als we het samen doen en leren van de geschiedenis.
  We waren toch immers de weg ingeslagen van inkrimping, minder stank en ammoniak, quotering, compartimentering, meer grond gebondenheid en een voldoende prijs.
  Riky Schut-Hakvoort
  ex-boerin

 • no-profile-image

  power to

  Dan moeten er wel heel veel kruiden op, hij is namelijk een beetje flauw.

 • no-profile-image

  gert

  milieudefensie denkt dat de economie bij de nederlandse grens ophoudt,vergeet het maar we zitten in de EU,daar hebben boeren rekening mee te houden.kijk eens naar de bedrijven in voormalig oostduitsland wat daar gebeurt.maar ook rond de grote steden in nederland worden de weilanden snel volgebouwd met huizen ,kantoren,etc. jullie gedragen je als don quichotte.

 • no-profile-image

  schreuder

  Kan iemand mij uitleggen wat er vanuit milieutechnisch en dierwelzijnsoogpunt tegen grote bedrijven is ?
  Dit ontgaat mij namelijk geheel.
  Nieuwe bedrijven voldoen allen aan de nieuwste welzijnsnormen voor de dieren en moeten allen voldoen aan de Best Beschikbare Technieken waardoor het milieu zo min mogelijk belast wordt.
  Ook het aspect van landschapsontsiering is reeds vele jaren achterhaald.
  Er zijn reeds diverse grote schuren op een zeer goede wijze ingepast in het landschap.

 • no-profile-image

  P.reconstructie

  Nederland is geen land waar Kolchozen
  het platteland verfraaien;
  Maar als straks de,,LOG GEBIEDEN zijn gerealiseerd en vol gebouwd ;hebben wij als eerste land de veeteelt op grootschalige agrarische bedrijsterreinen in het buitengebied.
  De doorsnede veehouder heeft hier dan wel niet om gevraagd maar de doorsnede investeerder waarschijnlijk wel.
  Het zal maar gebeuren.

Laad alle reacties (53)

Of registreer je om te kunnen reageren.